Mocným se hroutí pilíře jejich pravd, v panice se chovají přesně podle Orwella. Doktorka Salminen o „sovětském výkladu dějin“

16.01.2019 22:21

Historička Veronika Sušová-Salminen se ve svém nejnovějším komentáři zveřejněném na serveru Časopisargument.cz zaměřuje na letošní zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS). Konkrétně píše o tom, jak se zpravodajská služba v Česku stává autoritou určující výklad dějin. 

Mocným se hroutí pilíře jejich pravd, v panice se chovají přesně podle Orwella. Doktorka Salminen o „sovětském výkladu dějin“
Foto: Repro BIS
Popisek: Logo BIS z klipu BIS

V posledních dnech se o zprávě BIS hovoří především v souvislosti s iniciativou ministra školství Roberta Plagy (ANO). Důvodem je odstavec v poznámce upozorňující, že Sovětský svaz prohrál studenou válku, ale sovětskou propagandu nikdo neporazil a její kontinuální vliv nenarušil.

Moderní dějiny prezentované ve školách jsou tak podle dokumentu de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury (národní obrození). Trvající vliv sovětské propagandy a fakt, že Rusové ovládají moderní dějiny (Orwell: Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá současnost, ovládá minulost.), prý tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu, a tedy i hybridní strategie.

Historička dodává, že zpravodajští analytici se proto pustili do zkratkovitého „rozboru“ výkladu moderních dějin, který třicet let po roce 1989 označili za „prosovětský“. A Ministerstvo školství se prý chce na podnět zpravodajců zabývat změnou.

„Zpravodajci prohlásili školní třídy za další bojiště ‚hybridní války‘ s Ruskem, čemuž dává posvěcení školský resort. Ze zpravodajců se tak stávají nové autority určující ten správný výklad moderních dějin v České republice,“ doplňuje Sušová-Salminen svůj pohled na věc s tím, že to zřejmě nikomu na školském resortu a už vůbec ne ministrovi školství nepřipadá poněkud podivné.

Následně historička poukazuje na to, že daný odstavec z poznámky ve zprávě BIS je naprosto nekonkrétní formulací. „Míchá pojmy sovětský a ruský, hovoří o tom, že Rusové dnes dokonce ovládají moderní dějiny, jako o faktu, stěžuje si na nespecifikovaný panslovanský výklad českého jazyka (literatury) a šermuje pojmem sovětská propaganda,“ píše.

Jako třešnička na dortu jsou podle jejího názoru citována slavná slova George Orwella o tom, jak kontrola dějin zaručuje kontrolu budoucnosti a že ten, kdo ovládá současnost, ovládá minulost. „Zpravodajcům zde asi nedošlo, co že na sebe vlastně prozradili, protože jejich krátká poznámka není ničím jiným než projevem právě této skutečnosti. Ano, kdo ovládá současnost, ovládá minulost. O to tu běží,“ dodává.

Celé je to však daleko složitější. Sušová-Salminen zmiňuje, že poslední roky jsou nejen v českém kontextu charakteristické rozpadem dosavadních etablovaných pravd, což ke znejistění na straně moci, kterou BIS nepochybně zastupuje, míní. „Dochází k většímu soupeření různých výkladů a zpochybňování těch, které měly dlouhou dobu pevné místo určitého politického a ekonomického paradigmatu,“ píše dále s tím, že moc se cítí ohrožená, neboť se jí hroutí ideové a ideologické pilíře. 

V souvislosti s tím zmiňuje měnící se mocenské konstelace v mezinárodních vztazích – rostoucí vliv Ruska alespoň v určitých otázkách a zcela očividný globální nástup Číny. „Jsou tu obavy, že některé historické události a procesy by mohly sehrát pozitivní roli pro ruské schopnosti ovlivňovat – k nim nepochybně, což zpravodajci jaksi opomenuli specifikovat při zdůrazňování prohry SSSR ve studené válce, patří úloha SSSR ve druhé světové válce a při vojenských operacích, které se výrazně a objektivně podílely na osvobození Československa a na porážce nacismu,“ míní historička.

Následně historička připomíná, že výklady dějin nejsou fixní, jsou jednak různé, jednak podléhají diktátu současnosti a často mají soudobý politický kontext. Je prý třeba odlišit dějiny z pera odborníků, historickou paměť a mytologii národního vyprávění.

Zpráva BIS to podle ní však nedělá. „Její odstavec pod čarou je fakticky naprosto bezcenným ideologickým žvástem, který je navíc nejspíš dost vzdálen realitě v českých školách,“ doplnila s tím, že to, že se mu dává tolik prostoru, ovšem není náhodou.

„Bezpečnost na prvním místě má řadu projevů. Trendem je, že zpravodajské výroky a zprávy se stávají nezpochybnitelnými veřejnými autoritami určujícími pravdu, pravdivé informace a nyní zřejmě i výklad dějin ve školách. Přituhuje,“ uzavírá historička s tím, že zpravodajci, a ještě více ministr školství Robert Plaga, prý mylně podléhají dojmu, že změna osnov ve škole bude to pravé ořechové, jelikož škola je podle ní jen jedním z faktorů.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…