Moderátorka Tereza Pergnerová promluvila: Máme sice demokracii, ale...

07.12.2019 15:28

V 90. letech moderovala Tereza Pergnerové hitparádu Eso na TV Nova a patřila k nejpopulárnějším osobnostem. Od té doby se ale mnohé změnilo. Pergnerová bojovala se závislostí na drogách, stala se maminkou a mimo to se podle jejího názoru změnilo i společenské klima. Žijeme v době politické korektnosti, kdy sice máme demokracii, ale podle Pergnerové se mnozí lidé obávají mluvit otevřeně.

Moderátorka Tereza Pergnerová promluvila: Máme sice demokracii, ale...
Foto: Petr Prokeš
Popisek: Režisérka (vlevo) konzultuje postup stavebních prací. Průvodkyně pořadem Tereza Pergnerová naslouchá.

Devadesátá léta dvacátého století jsou podle Pergnerové neopakovatelná. Šlo o dobu, kdy se v soukromé televizi mohlo chybovat, zkoušet nové věci a když se to nepovedlo, projekt se prostě zahodil a šlo se do jiného. Nikdo si s tím prý nedělali příliš velké vrásky.

Pergnerová má navíc pocit, že v devadesátých letech panovala jaksi uvolněnější atmosféra než dnes.

Kdybych to měla vyjádřit jedním slovem, řeknu, že tato doba je korektní. Buďme opatrní na to, co říkáme, protože kdybychom řekli něco, co si nějaká skupina lidí může špatně vysvětlit – byť to tak nebylo míněno, už je člověk rázem někam zařazen. Máme sice demokracii, máme svobodu, ale otázka na stůl zní, zda je to skutečně svoboda, jak vypadá a jak se s ní zachází. Pokud se tedy bavíme například o projevech v médiích. Jednoznačně, dřívější doba snesla daleko víc, než snese teď. Proto jsem nesmírně vděčná, že už je mi pětačtyřicet. Ta telecí léta si totiž člověk mohl odkroutit bez pokut a trestů. Maximálně s nějakým napomenutím,“ konstatovala Pergnerová.

Už tehdy ale svou práci vnímala především tak, že se snažila lidem pomáhat. Jako moderátorka Esa křižovala po Česku a setkala se s celou řadou mladých lid, a pokoušela se rozdat, jak to sama nazvala. Ale zapomněla přitom sama na sebe a spadla do pasti showbyznysu, brala drogy a nechala se vyfotit v rouše Evině pro časopis Leo.

Dnes se sice dál pokouší lidem pomáhat, ale už je opatrnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…