Moravec, Lipavský a europoslankyně. V bublině se debatovalo o Rusku

09.01.2022 15:16

„Nejste slabý ministr?“ uhodil ve svém jedinečném prostoru pro diskusi, přezdívaném „bublina“, Václav Moravec na Jana Lipavského. Ten se hned bránil. Ve studiu ČT spolu s ním zasedla europoslankyně za ANO Dita Charanzová. Debatovali o vztazích s Ruskem.

Moravec, Lipavský a europoslankyně. V bublině se debatovalo o Rusku
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hosty Václava Moravce byli ministr zahraničí Lipavský a europoslankyně Charanzová

Charanzová se zlobila na Američany, že do vyjednávání o Ukrajině nevtáhli také EU. Ruský prezident teď podle ní testuje, jak pevné je spojenectví EU a USA. Lipavský prozradil, na co se teď chystá NATO. V závěru pořadu Charanzová vyčinila i vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí

Mezi Ruskem a Ukrajinou dál panuje velké napětí. Lipavský prozradil, že EU dostává informace od Američanů o jednáních s Ruskem.

„Fakt je ten, že Ruská federace opakovaně deklaruje, že chce hovořit se Spojenými státy a já vnímám naše spojenectví s USA jako velmi silné a USA informují své spojence,“ řekl ministr.

Charanzová Američanům tak trochu vyčinila.

„Mně vadí, že Evropa nemá u jednacího stolu svojí židli, Mně to prostě vadí. V té společné zahraniční a bezpečnostní politice nám to pořád nejde. Z mého pohledu je to takové Putinovo testování, jak silné je to transatlantické spojenectví,“ upozornila Charanzová. „Mně tam trošku vadí i to, že si americká administrativa neřekla o to, aby Evropa u toho jednacího stolu byla,“ dodala ještě.

Lipavský se tady Spojených států zastal s tím, že v rámci EU trvá, než se najde společné stanovisko. Ale pokud už bude nalezeno, pak může Evropa vstupovat aktivněji.

Popsal, co dělá NATO. „V tuto chvíli NATO a EU zkoušejí cestu diplomacie. Mají proběhnout nějaká jednání. Dejme jim šanci, aby proběhla,“ požádal Lipavský. „Ten nejhorší možný scénář je, že Rusko rozpoutá vojenský konflikt na Ukrajině. A NATO se i na toto připravuje,“ ujistil všechny Lipavský.

„My nemůžeme podlehnout tomu tlaku, tomu stylu, který Rusko znovu a znovu zkouší. Rusko si s námi trochu hraje,“ zlobila se Charanzová.

„Myslíte, že jen trochu?“ zeptal se Moravec.

„Trochu víc,“ zaznělo od Charanzové.

Došlo i na situaci v Kazachstánu, Charanzová míní, že diplomacie EU, ale i česká diplomacie musí důrazně odsoudit střelbu do civilistů. „Tady se střílí do civilistů bez varování, tady se porušuje mezinárodní právo, na to bychom měli reagovat,“ volá europoslankyně.

Lipavský ujistil, že situaci v Kazachstánu sledují odborníci, ale je třeba získat další informace o tom, co se v Kazachstánu opravdu děje. „Je dobré vidět, jak rychle mělo Rusko ty jednotky připravené. Ony byly schopny vyrazit na lusknutí prstu. A oni ty jednotky přepravovali letadly, takže k tomu může dojít i v dalším okolí Ruska,“ upozornil Lipavský.

„Je na nás, abychom tomu zbytku Evropy, stejně jako to dělá Pobaltí, vysvětlovali, jaké jsou naše zkušenosti s Ruskem,“ prohlásila před kamerami Charanzová.

Lipavský řekl, že teď jsou česko-ruské vztahy na bodu mrazu a je zapotřebí vrátit se do normálu, aby probíhaly alespoň základní česko-ruské rozhovory na úrovni náměstků a tak podobně.

Ve druhé polovině rozhovoru zmínil ministr i Čínu a sdělil, že volal českému velvyslanci v Čínské lidové republice Vladimíru Tomšíkovi, který jménem prezidenta Zemana podpořil konání olympiády v Číně. „Já jsem mu telefonoval, požádal jsem ho, aby se nadále zdržel výroků v tomto smyslu. Vyříkali jsme si to,“ ujistil diváky ministr. Ale zároveň dodal, že nemůže velvyslanci zakazovat, aby tlumočil stanoviska prezidenta republiky.

Charanzová tady na jedné straně zmínila programové prohlášení vlády, kde se kabinet hlásí k zahraniční politice Václava Havla, ale na druhé straně vláda jako celek dosud neřekla, že se připojuje k politickému bojkotu olympiády v Číně, což se ale zatím nestalo.

Moravec se nakonec zeptal, zda je Lipavský slabým ministrem zahraničí, pokud zůstává v platnosti to, že velvyslancem ve Finsku se stane exministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch.   

„Nejste slabý ministr?“ otázal se Moravec.

„Nejsem slabý ministr, nepodsouvejte mi to,“ ohradil se Lipavský. A jal se vysvětlovat, že jako ministr se musí pohybovat v určitých mantinelech, ve kterých se potkává také s premiérem Petrem Fialou a s prezidentem Milošem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…