Moravec vypustil děti na ministra školství. Učí nás špatně! A bylo veselo

27.01.2019 15:58

Debata v Otázkách Václava Moravce dnes vypadala trochu jinak, než bývá zvykem. Slovní střet totiž neproběhl mezi dvěma politiky a Václavem Moravce jako obyčejně, ale mezi ministrem školství za hnutí ANO Robertem Plagou a třemi studenty středních škol. A takhle to dopadlo...

Moravec vypustil děti na ministra školství. Učí nás špatně! A bylo veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga

„Z pohledu studentky bych zavedla povinnou maturitu z matematiky a zvedla bych učitelům platy, protože si to zaslouží,“ zahájila diskusi studentka gymnázia Kristýna. „Čím jí uděláte dřív, tím to bude lepší, protože žijeme v technické době,“ pokračovala. Jen je prý třeba maturitu z matematiky zaměřit na praktické dovednosti.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Její kolega z dalšího gymnázia Erik se postavil za zvýšení platů kantorům. Mladý muž však volal po odstranění memorování. Student čtvrtého ročníku střední zdravotnické školy Michael by také uvítal, kdyby učitelé měli vyšší platy a kdyby ubylo memorování. Postavil se však proti maturitě z matematiky. Pečlivě by rozlišoval mezi obory, pro které by měla být tato maturita povinná, a pro které ne.

Mladí hosté se shodli na tom, že by měli být tlačeni k tomu, aby hledali mezioborové souvislosti.

„Pane ministře, jak se vám to poslouchá?“ zeptal se člena vlády Moravec. „Já myslím, že výborně, protože třikrát padlo zvýšení platů. Ukazuje se, že i studenti to vidí stejně,“ pochvaloval si Plaga. Oznámil také, že prosazuje určitou volnost pro učitele.

Před tím však student Erik varoval. „Ne každý učitel to chápe jako motivační,“ upozornil. Někteří kantoři si prý touto cestou zjednodušují práci.  


Když dostal Plaga znovu slovo, zdůraznil, že chce debatu o školství přesměrovat do budoucnosti, k tomu,. jak mají české školy vypadat za deset až dvanáct let.

Studenti ministra upozornili, že by se měli učit věci, které více souvisí s dnešní dobou, např. s nutností chránit životní prostředí, o tom, které látky člověku škodí a tak podobně.

Plaga uznal váhu tohoto požadavku, jen dodal, že je těžké výuku zmodernizovat, protože dnes jen těžko odhadneme, co bude důležité za 10 až 15 let. Jasné je jen to, že by mladí lidé měli být flexibilnější a měli by definitivně zapomenout na to, že v jednom zaměstnání vydrží 42 let.

Moravec poté přehodil výhybku ke státním maturitám. Letošní maturant Michal projevil obavy z toho, že jeho profesorka češtiny má nějakou představu o slohové práci z českého jazyka, ale centrální hodnotitelé, kteří dostanou Michalovu práci na stůl, mohou mít o závěrečné slohové prác jiné představy a ve výsledku on jako student nedopadne dobře.

Plaga oznámil, že v tomto směru chystá technickou změnu, kterou se však podaří prosadit nejdříve za dva roky. Student Erik ocenil Plagovu snahu. „Umění nemá hranic a slohovka je umělecký výkon,“ zaznělo z úst studenta. Kristýna dala kolegovi za pravdu.„Slohovky jsou umění,“ pravila.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla až do konce volebního období?

89%
11%
hlasovalo: 13736 lidí

Pak znovu došlo na matematiku. Plagovi vadí, že se řeší, od kdy bude tato maturita povinná a pro jaké obory to bude, ale místo toho bychom měli vést debatu o tom, co by státní maturita z matematiky měla obsahovat. „Musí to být postaveno tak, aby to bylo užitečné,“ zdůraznil Plaga.

Mladý muž Erik volal po tom, aby se maturita ztížila. Stalo by se sice to, že by maturitní zkoušku neměl každý, ale ten, kdo by odmaturoval, by ukázal, že opravdu umí něco výjimečného. Erik má za to, že maturitní laťka by měla být nastavena co nejvýš.

Co na to Plaga? Ministr byl poměrně opatrný. Státní část této zkoušky bere prý jako garanci minimální kvality vzdělání. Ona laťka však nesmí být nastavena tak vysoko, aby mělo velké množství českých občanů ve svém životopisu uvedeno, že uzavřeli jen základní vzdělání. Mohlo by se totiž stát, že prudce naroste počet mladých lidí, kteří 4 roky docházejí na gymnázium, nepropadají, vědomosti naberou, ale nakonec by neodmaturovali, což papírově znamená, jako že na žádné střední škole nebyli.

Když se debata chýlila k závěru, Moravec se svých hostů zeptal, jak je baví dějepis. „Velký problém bych viděl v tom, že se řeší dějiny starověku, ale skoro se nevěnuje pozornost moderním dějinám, které jsou mnohem důležitější,“ upozornil Michal. Kristýna i Erik mu dali za pravdu.  

„Já bych tu výuku provzdušnil,“ pravil Erik. „Eriku, vy teď mluvíte jako agent BIS,“ smál se Moravec. „Ale já jsem to myslel jinak, já jsem to myslel tak, že bychom měli probírat např. Kateřinu Velikou, ale u příležitosti státních svátků bychom měli udělat skok do moderních dějin a bavit se o těch výročích,“ žádal student.

Moravec okamžitě připomněl, že prezident Miloš Zeman kritizoval v „česko-čínské“ televizi Barrandov Plagu za to, že o výuce moderních dějin debatoval i se zpravodajci z Bezpečnostní informační služby. Podle Plagy je celá aféra jen bouří ve sklenici vody. „Vůbec to není tak že by BIS ingerovala do obsahu (výuky) nebo psala osnovy,“ zdůraznil ministr. 

Těsně před koncem se Moravec vrátil k tématu platů pedagogů, které bylo zmíněno hned v úvodu pořadu. Průměrné hrubé platy pedagogických pracovníků jsou dnes na úrovni zhruba 28 tisíc korun hrubého. Kristýna dala jasně najevo, že za tyhle peníze by učit nešla. „Za 39 tisíc už jo,“ oznámila.

Ve veřejném prostoru se sice mluví o platu pedagoga na úrovni 39 tisíc korun, ale podle ministra je k tomu třeba dodat jednu věc. „Těch 39, to je projekce průměru, kterého by mělo být dosaženo během roku 2019. Nikde nepadlo, že to bude od ledna,“ varoval Plaga s tím, že může garantovat navýšení tarifní složky platů o 10 procent.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…