Moravskoslezský kraj chce, aby do Ostravy létalo více Italů. Představil plán

08.01.2019 14:46

Moravskoslezský kraj chce, aby do Ostravy létalo více Italů. Krajská rada proto rozhodla o uzavření smlouvy o propagaci prostřednictvím letecké společnosti Ryanair. Novinářům to dnes řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS), napsala ČTK.

Moravskoslezský kraj chce, aby do Ostravy létalo více Italů. Představil plán
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Industriální areál Dolní oblasti Vítkovice

Z krajského Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku létají dvě pravidelné linky – do Londýna a do italského Bergama nedaleko Milána. „Na rozdíl od Londýna, kde je stoprocentní naplněnost a je tam celkem hodně zahraničních turistů, tak linka do Bergama má naplněnost nějakých 85 procent a létá jenom 24 procent Italů. Takže my chceme podpořit marketingem to, aby ta linka měla stoprocentní naplněnost a bylo tam více Italů,“ řekl Unucka.

Cílem podle něj je, aby Italové tvořili zhruba 40 procent pasažérů linky. Italové by mohli létat například na návštěvu industriální Dolní oblasti Vítkovic nebo na golf. Unucka řekl, že bez marketingu zvýšit naplněnost linky z 85 procent nejde. „Takže my jsme dneska rozhodli o tom, že se má uzavřít marketingová smlouva na to, abychom propagovali Ostravu, kraj a letiště u Italů skrze Ryanair,“ řekl náměstek. Náklady na propagaci se budou pohybovat v řádech jednotek milionů korun za rok.

Server zdopravy.cz uvedl, že linka do Bergama je ale ohrožena, protože se přestaly prodávat lety po 28. březnu. Unucka řekl, že smlouva s Ryanairem běží od roku 2012 a Ryanair má velmi dobré podmínky. Smlouvu podle něj dojednává letiště. Vyjádření společnosti Letiště Ostrava ČTK zjišťuje.

Největším problémem podle Unucky je, že tento týden končí letecké spojení Ostravy s Prahou. Jeho ukončení oznámily České aerolinie v prosinci. “Nedělá se to tak, jak to udělali oni, z měsíce na měsíc. V letecké branži sehnat nového dopravce je záležitostí minimálně tři čtvrtě roku,“ řekl náměstek.

Kraj podle něj nyní jedná s několika společnostmi, aby od září začala z Mošnova létat linka minimálně do jednoho nebo dvou evropských hubů (leteckých uzlů). „A tím myslím opravdový hub, ne Prahu, ze které stejně musíte zas přestupovat. Pevně věřím, že během března dostanete informaci, kam a jak často se bude létat,“ řekl Unucka.

Kromě Londýna a Bergama létají z Mošnova hlavně sezonní charterové lety. Směřují do turistických oblastí, hlavně do Řecka, Bulharska a Egypta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…