Morawiecki to vytmavil Leyenové v Bruselu: Dvojí metr. Urážíte nás

20.10.2021 16:10

Polsko je v Bruselu opět na tapetě. Důvodem je tentokrát rozhodnutí varšavského Ústavního soudu, které rozhodlo o přednosti polské ústavy před evropským právem v otázce soudcovské reformy. V úterý došlo přímo na plénu EP ke střetu Ursuly von der Leyenové s polským premiérem Mateuzsem Morawieckým.

Morawiecki to vytmavil Leyenové v Bruselu: Dvojí metr. Urážíte nás
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Střet začala Ursula von der Leyenová, která rozhodnutí Ústavního soudu nazvala „vyvrcholením útoků na nezávislost justice v Polsku“.

Již předtím stejně jako ostatní evropští činitelé hrozila, že vymáhání evropského práva v Polsku bude zajištěno všemi prostředky.

Pokračovala dalším útokem na polský Ústavní soud, který podle předsedkyně eurokomise není ani nezávislý, ani legitimní. Polsko musí počítat s odvetou ze strany EU, ještě se podle Leyenové rozhodne, jestli sankce bude finanční, nebo právní.

Pak si vzal slovo předseda polské vlády Mateusz Morawiecki. Na úvod uvedl, že Polsko EU podporuje, jeho vláda je součastí tohoto většinového názorového proudu, ale že aktuálně se bohužel musí cítit chováním bruselských úředníků uraženo.

Poláci jsou podle něj v poslední době čím dál více znepokojeni směrem, kterým se EU ubírá. Rovněž jsou zklamáni, že unijní instituce uplatňují vůči členským zemím dvojí metr.

V tomto konkrétním případě je Polsku vyhrožováno sankcemi, zatímco když před dvěma roky německý Ústavní soud vydal velmi podobné stanovisko k přednosti vnitrostátního práva před unijním, nikdo si podobné výhrůžky nedovolil.

„Nemůžeme mlčet, když je naše země atakována nespravedlivým způsobem,“ znělo na půdě Evropského parlamentu od polského premiéra. Výhrůžky, které jsou v těchto dnech Polsku adresovány, jsou podle něj „nedemokratické praktiky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…