Most bojuje s dlužníky exekucemi a zabavováním aut

12.04.2014 11:40

Mostecké radnici se daří výrazně snižovat dluhy za nájemné, pokuty a místní poplatky. Ještě na konci loňského roku dlužili lidé městu přes 170 milionů korun, na konci března už to bylo 155,5 milionu. ČTK to řekl náměstek primátora Luboš Pitín (Mostečané Mostu). K vymáhání dluhů využívá město exekutory, spolupracuje s finančním úřadem a zabavuje i osobní auta.

Most bojuje s dlužníky exekucemi a zabavováním aut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuční lepící štítky

Nejvíc, přes 86 milionů, dluží lidé na nájemném za byty a nebytové prostory. Nejvyšší dluhy jsou dlouhodobě na sídlišti Chanov. „Podařilo se nám nárůst dluhů v této oblasti zastavit. Především v Chanově jsme přijali opatření, která pomáhají," řekl Pitín. Lidé z problémového sídliště dostávají nájemní smlouvy na dobu určitou, nájemníky každý týden navštěvují pracovníci sociálního odboru a řeší s nimi i placení nájmů.

Město dluhy vymáhá exekucemi na mzdu nebo účet dlužníků, využívá služeb exekutorů a podle Pitína se osvědčilo také využití institutu daňového řádu. „Spolupracujeme s finančním úřadem, dlužníkům jsou částky strhávány z přeplatků na dani," doplnil Pitín. Radnice přistoupila i k méně tradičnímu vymáhání dluhů. Lidem, kteří neplatí pokuty za dopravní přestupky, zabavuje auta. Ta pak míří do dražby. „Zabavili jsme již několik aut. Bohužel jde většinou o takové typy vozů, jejichž hodnota se pohybuje v řádu tisíců korun," doplnil primátor Mostu Vlastimil Vozka (Severočeši.cz).

Podle rozborů radnice lidé nejdisciplinovaněji platí místní poplatky, včas je hradí 85 procent lidí. Naopak nejméně ochotně platí za dopravní přestupky a za přestupky proti veřejnému pořádku. V těchto případech zaplatí řádně a včas pouze 20 až 25 procent lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…