Možný nástupce Junckera hrozí Maďarsku: Spolupracujte. Nebo jinak...

02.03.2019 10:36

Německý konzervativní politik Manfred Weber by rád nahradil Jeana-Clauda Junckera a stal se novým předsedou Evropské komise. Co změní, pokud se jím opravdu stane? V rozhovoru pro Lidové noviny prozradil, že by rád sblížil Evropskou unii se Spojenými státy. Vyslal také jasné varování maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Možný nástupce Junckera hrozí Maďarsku: Spolupracujte. Nebo jinak...
Foto: Parlameter 2018
Popisek: Průzkum Parlametru 2018

V květnu čekají celou Evropskou unii volby do Evropského parlamentu. Odhady říkají, že se nejsilnější partají opět stane Evropská lidová strana (EPP), která by v čele nové Evropské komise ráda viděla Manfreda Webera, německého konzervativního politika.

Pokud se předsedou Evropské komise opravdu stane, prý by rád EU sjednocoval. Má totiž za to, že globálním výzvám dokáže evropské společenství čelit jen tehdy, když potáhne za jeden provaz. Aby se to podařilo, podle Webera je nezbytné stavět mosty mezi východem a západem a stejně tak mezi severem a jihem EU. Rád by posílil spolupráci v zahraniční politice i v obraně.

Toto táhnutí za jeden provaz zahrnuje i to, že budou všechny členské státy ctít vládu. Weber by na to rád dohlédl. I v Maďarsku.

„Je složité s nimi spolupracovat, když se díváte na jejich chování a na chování maďarské vlády. Jedna věc je ale jasná – budeme trvat na svých základních principech. Tím je právní stát, nezávislost médií a justice, boj proti korupci a svoboda vědeckého bádání. Tyto aspekty nejsou jen klíčové, stojí na nich celá Evropská unie. Jako předseda Komise bych byl naprosto striktní v názoru, že nikomu nebude dovoleno v Unii tyto principy porušovat. V budoucnu musíme také uvažovat o způsobech sankcí, které bychom využili proti členským zemím, jež budou tyto principy porušovat,“ varoval Weber.

Jasný vzkaz vyslal také do Turecka. Země půlměsíce se podle jeho názoru nemůže stát členem EU. Místo vstupu Turecka do EU by se Weber rád věnoval sbližování EU a Spojených států. 45. prezident USA Donald Trump má sice poněkud specifický politický styl, ale to nic nemění na tom, že jak EU, tak USA ctí demokracii, právní stát a svobodu. Proto stojí za to vzájemnou spolupráci dál posilovat.

„Pokud jde o bezpečnostní hrozby, ty jsou samozřejmě nejpodstatnější. Musíme mít stále na paměti situaci na Ukrajině i ruskou aktivitu v Sýrii. Ukazuje to, že Putin je ochotný využívat ruský vojenský potenciál k prosazování svých národních zájmů. Jsem připraven s Ruskem spolupracovat, musíme ale především ctít mezinárodní právo. Dalším aspektem je třeba ropovod Nord Stream 2, který nepovažuji za projekt ekonomický, nýbrž politický. Je jen cestou, jak zvýšit závislost Evropy na Rusku. Pokud jde o Čínu, ta už není v pozici, kdy se snaží dostat k moci, z ní se už velmoc stala, vidíme to každý den. Všem těmto hrozbám můžeme čelit jedině jako sjednocená Evropa. Pokud se necháme někým rozdělit, prohrajeme,“ varoval Weber.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…