Mučení dětí! Bambulo. Po nejsprostším útoku na Miloše Zemana přišla zlá odveta

15.08.2018 19:55

ANKETA Jakub Patočka se ve svém textu v Deníku Referendum ostře vyjádřil na adresu současného českého prezidenta Miloše Zemana. Nazývá ho „obludnou postavou, žalostnou troskou, kryjící svými kymácivými pohyby nechutné manévry hrůzostrašných figur, jimiž je obklopen, ruských a čínských agentů“. Domnívá se, že „jeho nástupce bude muset Pražský hrad nejdříve deratizovat“. Protože Patočka byl členem ČSSD (a Miloš Zeman dokonce předsedou sociálních demokratů), ParlamentníListy.cz oslovily v anketě současné i bývalé členy ČSSD, aby okomentovali Patočkovy názory.

Mučení dětí! Bambulo. Po nejsprostším útoku na Miloše Zemana přišla zlá odveta
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jakub Patočka je český politik a novinář. Spoluzakládal a vedl Stranu zelených, v roce 2013 vstoupil do ČSSD, ze které byl svými brněnskými kolegy vyloučen v listopadu 2017. Dříve vedl Literární noviny, nyní je šéfredaktorem Deníku Referendum. V něm zveřejnil text Malá obrana Hutkovy nevelké písně. V něm se zabývá hodnocením hodně propíraného songu písničkáře Jaroslava Hutky Miloš a zubatá, v jejímž rámci publikuje hodně ostré názory na současnou českou hlavu státu. „Vezměme to tedy popořadě. Tak předně Hutka přece Zemanovi smrt nepřeje.

Anketa

Doporučili byste svému synovi či vnukovi jít sloužit jako voják z povolání, kdyby o to projevil zájem?

12%
88%
hlasovalo: 5683 lidí
Ve své naivní, v rámci žánru vlastně oprávněně mírně blboučké písničce prostě a rozpustile vypráví o tom, jak si pro Zemana přišla smrtka. Je to sice celé dost těžkopádné, ale upřímně řečeno, slohově to neklesá pod úroveň, za niž se tu běžně uděluje Magnesia Litera, o různých novinářských cenách všeho druhu nemluvě,“ uvádí Jakub Patočka a následně se ptá, zda je to vkusné.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí
„To záleží na úhlu pohledu. Jakákoli debata o Hutkově podařené či nepovedené hříčce by ale měla začínat u faktu, že Miloš Zeman je mimořádně obludná postava, která prakticky vším, co činí, uráží úřad českého prezidenta natolik, že jeho nástupce bude patrně muset Pražský hrad na začátku svého funkčního období deratizovat. Vždyť na Zemanovu smrt lze myslet i z vyloženě humanistických pozic: může pro něj přece být vysvobozením!“ domnívá se.

Žalostná troska kryjící manévry hrůzostrašných figur

Čím je Miloš Zeman dnes? Ptá se Patočka dále ve svém textu. „Žalostnou, málo svéprávnou troskou, kryjící svými kymácivými pohyby nechutné manévry hrůzostrašných figur, jimiž je obklopen, ruských a čínských agentů; těžko artikulující zombí, mumlající nesmyslné reminiscence svých dřívějších pošetilých technokratických snů o absurditách typu Babylonské věže, nového jaderného bloku, perpetua mobile a kanálu mezi Labem a Dunajem,“ sděluje. „Je to vlastně svého druhu šílenec, zosobnění dadaistického obrazu krále Ubu. Když Kryl zpíval ‚Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky ze schopnosti dotyčné osobnosti zemřít, nebo nechat se zabít, dříve, než stačila odvolat...‘, více přál – a v dobrém – Zemanovi smrt než Hutka teď. Miloš Zeman totiž šlape po mnoha věcech, které dříve zastával. Bráníval uprchlíky, klaněl se Havlovi, s pokorou mluvil o disentu, velebil Evropskou unii a předcházel si ochránce životního prostředí. To všechno bohužel stihl odvolat,“ vysvětluje Jakub Patočka.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

Na hrubý pytel hrubá záplata, říká se, a tak reakce současných či bývalých sociálních demokratů k těmto názorům Jakuba Patočky jsou také ostré. „Jakub Patočka a jeho výlevy nestojí za komentář. Spíše než napadat jiné by měl konečně vysvětlit svoji roli v obludné takzvané kuřimské kauze se zneužívanými a mučenými dětmi,“ sdělil Michal Hašek, bývalý místopředseda ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje.

„Zatímco Miloš Zeman dokázal být předsedou Sněmovny, předsedou vlády a prezidentem republiky, tak pan Patočka dokázal toho tak málo, že nezajímá ani ruskou, ani čínskou, ani žádnou jinou rozvědku. Jde o bezvýznamného bambulu, který normálnímu člověku nestojí ani za odplivnutí, ani za cokoliv jiného. Pan Patočka jednoduše nestojí za nic. Když nad ním teď přemýšlím, tak bych vlastně o jednom uplatnění věděl. Mohl by s panem Hutkou založit kapelu. To by bylo hezké zakončení dvou ‚oslnivých‘ kariér,“ uvedl současný místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna

Jako útoky protektorátních novinářů, českých fašistů a sudetských nacistů

„Miloš Zeman vyhrál dvoje přímé volby prezidenta. Je prezidentem, protože si to přeje většina voličů. Je prezidentem názorově silným. Tím navazuje na tradici názorově silných prezidentů – T. G. Masaryka, V. Havla i V. Klause. Je pochopitelné, že významní státníci mají i odpůrce. Úroveň Patočkovy reakce na M. Zemana hodnotím stejně jako útoky protektorátních novinářů na E. Beneše. Tedy jako nenávist,“ upozornil Zdeněk Koudelka, právník a též bývalý poslanec ČSSD.

Podobný názor ParlamentnímListům.cz zaslal bývalý sociálnědemokratický ministr a diplomat Jaroslav Bašta. „Skoro mi připadá, že se Jakub Patočka rozhodl soutěžit s Jaroslavem Hutkou, kdo z nich vytvoří debilnější sprosťárnu o hlavě českého státu. Podobný slovník byl v módě zhruba před osmdesáti lety, kdy se k osobě tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše vyjadřovali čeští fašisté a sudetští nacisté. Historie se holt ráda opakuje,“ konstatoval. 

„Každý člověk, který se pohybuje v politice či se o ni zajímá, by měl jít příkladem a chovat se slušně. A to i vůči svým politickým konkurentům. Přestože mám řadu výhrad k panu prezidentovi a zejména vůči jeho okolí, vyjádření Jakuba Patočky musím odsoudit,“ napsal Antonín Seďa, dlouholetý poslanec ČSSD za Zlínský kraj.

„Nemám potřebu to komentovat, ale jednu obecnou poznámku si dovolím. Každý názor by měl být vyjádřen kultivovaně. Úřad prezidenta vnímám jako úřad nejvyšší, a tak by se mělo k němu přistupovat. A to bez ohledu, kdo tam sedí a jaký na něj mám názor. Nedivme se potom, že lidé přestávají vnímat jakékoliv autority. Neznám pana Patočku, ale jeho vyjadřování mi taky nepřipadá z těch vybraných,“ konstatoval Petr Kořenek, bývalý sociálnědemokratický poslanec ze Vsetína.

„Nevím, kdo je Jakub Patočka, a ani to vědět nechci. Kdejaký zkrachovalec si bere do úst prezidenta. Nevím, proč takové bláboly brát na vědomí,“ mínil Martin Pecina, ministr ve Fischerově i Rusnokově vládě a bývalý poslanec za ČSSD.

Krátce zareagovala i Marie Benešová, která byla ministryní spravedlnosti a též poslankyní ČSSD: „Pan Patočka nestojí za komentář.“

Může za to vedro, nebo vliv návykových látek?

„Mám pocit, že pan Patočka nemohl tento výrok sdělit, aniž nebyl pod vlivem návykových látek... Zeman byl zvolen většinou národa a v tomto případě je hlas lidu, hlas boží,“ uvedl dlouholetý poslanec Michal Kraus.

„Miloš Zeman stárne a dělá chyby. Vnáší do úřadu osobní nesympatie. Ale urážet a psát o něm tyto kraviny může jen dement,“ uvedl Stanislav Huml, poslanec v letech 2010 až 2017.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Jakub Patočka je chudák. Myslím, že na něj platí nějaká diagnóza, kterou by určil asi psychiatr, protože je to člověk, za kterým nikdy nic nebylo, jenom chaos nebo prázdnota,“ řekl ParlamentnímListům.cz Karel Šplíchal, poslanec ČSSD v letech 1998 až 2010.

ČSSD prošel i současný místopředseda Strany práv občanů Marian Keremidský. „Pan Patočka je sám žalostnou postavou české politické scény a k jeho názorům se nemá smysl vyjadřovat. Možná také zapůsobilo letošní vedro,“ domníval se.

„Nikomu nelze brát jisté rozčarování z toho či onoho. A že jich kolem nás je. Dokonce nějak přibývají, nemyslíte? Ale svoboda slova by i tak neměla a nemůže být zaměňována s tupou arogancí či přímo vulgaritou. Vadí mi to. Názor lze jistě vyjádřit i slušně. Jenže je pak otázkou, koho a jestli vůbec zaujme. Jak názor, tak dotyčný, co jej vyslovil. Divná doba. Nějak neplatí, že se slušností nejdál dojdeš. Něco málo o tom vím. Ale měnit se nemíním,“ prozradil další bývalý poslanec a sociální demokrat, Jiří Koskuba.

„Toto vyjádření pana Patočky je jen dalším projevem žlučovité nenávisti k jeho názorovým odpůrcům a k vlastenecky smýšlejícím lidem obecně. Pana prezidenta si vážím a myslím si, že svou funkci vykonává mnohem lépe než drtivá většina jeho protikandidátů, s výjimkou Jiřího Hynka a Petra Hanniga. Samozřejmě v některých otázkách s panem prezidentem nesouhlasím, například ohledně naší vojenské účasti v Afghánistánu, ale to je přirozené, žádní dva nezávisle myslící lidé se neshodnou úplně ve všem. Ovšem to, jak hluboko dokázali klesnout někteří zarytí antizemanovci, ať už pan Patočka, Hutka, Peszyński, Pehe a podobně, to je naprosto nechutné a stonásobně to překonává všechny, řekněme, kontroverzní činy a výroky Miloše Zemana. Jemu to samozřejmě neublíží, spíš se tihle věční kydači špíny jen ještě více ztrapní a zostudí v očích mnoha lidí, kteří si jich dříve vážili, zejména v případě pana Hutky,“ myslí si brněnský sociální demokrat Adam Mikulášek.

„Je všeobecně známo, že když někomu dojdou v diskusi argumenty, tak začnou místo polemiky s argumenty protistrany napadat onoho soupeře v diskusi jako takového. Pánům Hutkovi, Patočkovi a dalším nedošly jen argumenty, ale ovládá je i frustrace z toho, že pro české lidi nedokážou vymyslet něco přitažlivějšího než pan Zeman,“ uvedl Libor Čermák, zastupitel ČSSD z Prahy 22.


 

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …