Můj vztah se Zemanem je složitý, uvedl Sobotka. ČSSD doufá v to nejlepší

03.02.2013 16:25

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka se tento týden sejde se zvoleným prezidentem a někdejším šéfem strany Milošem Zemanem. Sobotka to uvedl v diskusním pořadu Partie televize Prima. S budoucí hlavou státu bude chtít hovořit o tom, že nejsilnější parlamentní strana si přeje mít s novým prezidentem korektní a věcné vztahy.

Můj vztah se Zemanem je složitý, uvedl Sobotka. ČSSD doufá v to nejlepší
Foto: Petr Kupka
Popisek: Bohuslav Sobotka v Hranicích během diskuse s občany

Zeman, který 8. března nahradí na Hradě končícího Václava Klause, byl v lednu zvolen jako první český prezident přímou volbou. Nyní absolvuje první významná politická jednání, na úterý má naplánované schůzky s Klausem a také s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem.

ČSSD respektuje Zemanův silný mandát

"Popravdě řečeno nevím, kolik si na mne nový prezident udělá času, ale témat, o kterých bychom chtěli hovořit, je celá řada. Takže doufám, že časový prostor bude dostatečný," prohlásil dnes Sobotka v televizi. Připustil přitom, že jeho vztah k Zemanovi je složitý, stejně jako vztah celé ČSSD k prezidentovi.

Zeman byl úspěšným předsedou strany, vedl její menšinovou vládu. Se sociální demokracií se ovšem rozešel poté, co jej někteří její zákonodárci v roce 2003 nepodpořili v parlamentní prezidentské volbě. S ČSSD se rozešel a spoluzaložil neparlamentní Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ), jejímž je nyní čestným předsedou.

Sobotka dnes připomněl, že ČSSD před druhým kolem volby Zemana voličům doporučila a dala mu přednost před druhým finalistou, ministrem zahraničí a šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. "To si myslím, že by nám korektní a věcné snahy mělo usnadnit," poznamenal. Předseda sociální demokracie zdůraznil, že strana respektuje Zemanův silný mandát, získaný ve většinové volbě.

Kalousek dorazí, pokud bude pozván

Od Zemana prý očekává především pohled do budoucnosti. "Já zaznamenal řadu výroků pana prezidenta, kdy se jednak přihlásil k levicovým hodnotám, jednak se přihlásil k tomu, že má jinou představu o vládě," řekl Sobotka. Jestliže má prý v roce 2014 nastat změna vlády, kterou si přeje také Zeman, je podle předsedy ČSSD jen těžko možné si představit, že by se uskutečnila bez toho, aby jeho strana ve volbách porazila ODS a TOP 09.

Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že on schůzku se Zemanem nyní naplánovanou nemá, ale pokud by jej nastupující prezident pozval, samozřejmě by přišel. Čeká prý ale, že se Zeman sejde se Schwarzenbergem. Taková schůzka bude podle Kalouska mít dvojí rozměr. Půjde nejen o diskusi s předsedou strany, ale také o rozhovor zvoleného prezidenta s ministrem zahraničí. "Bylo by velmi příjemné, kdyby Černínský palác a Pražský hrad nemluvily různou zahraniční politikou," řekl Kalousek. Zeman avizoval schůzky s předsedy parlamentních stran na příští týden.

Sám Schwarzenberg dnes ČTK sdělil, že termín jeho setkání se Zemanem zatím nebyl stanoven. Předseda KSČM Vojtěch Filip by se s novým prezidentem měl podle informací ČTK sejít ve čtvrtek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…