Musel jsem. Klimatickým „d*mentům” zahodil plakáty, teď Pražan přidal

29.06.2023 9:51 | Monitoring

MONITORING Aktivisté opět chtěli při svých protestech proti 50 km rychlosti ve městě ucpat Prahu a dokonce si na magistrále před Národním muzeem udělat piknik. To jim zatrhl pražský magistrát. V samotném pochodu jim ale bránil i známý instruktor a propagátor bojového umění. Dostal se do křížku nejen s nimi, ale i s Policií ČR. Já nechtěl, aby tady dvacet dementů šikanovalo celý město, nechal se slyšet a následně našel velkou podporu pro svoje konání.

Musel jsem. Klimatickým „d*mentům” zahodil plakáty, teď Pražan přidal
Foto: Repro Twitter
Popisek: Aktivisté i s dětmi pochodují magistrálou

Podle všeho mělo jít o poslední pochod svého druhu, který aktivisté z Poslední generace, Univerzity za klima, AutoMat nebo Arniky, vedené Matějem Michalem Žaloudkem (Zelení), zorganizovali. Podle informací serveru PražskáDrbna.cz měla akce vyvrcholit piknikem, který by zablokoval nejrušnější pražskou spojnici tzv. magistrálu před Národním muzeem. K tomu ale nedošlo, protože se proti postavilo i vedení hlavního města.

„V této souvislosti magistrát upozorňuje, že konání pikniku či tiskové konference na vozovce nelze považovat za výkon shromažďovacího práva,“ napsali úředníci demonstrantům s tím, že omezení dopravy může být průvodním jevem demonstrace, nikoli jejím cílem.

Málem ale nedošlo ani na samotný pochod.

Stoupající frustraci pražských i mimopražských řidičů, ale i běžných Pražanů, přišel totiž na seřadiště demonstrantů vyjádřit jeden z nich.

„To je můj hrdina,“ napsal na svůj Facebook třeba Daniel Vávra, známý český designér a herní vývojář, ale také glosátor společenského a politického života a propagátor svobody slova a projevu.

„To seš ty, Michale Otipko,“ dodal ještě a upozornil na fakt, že dotyčným rozvracečem demonstrace by mohl být známý propagátor a instruktor bojového umění Krav Maga.

Ten to pod jeho slovy sám potvrdil, když napsal výmluvně jen „Musel sem…“ a následně sklidil obdiv a respektu dalších účastníků diskuze.

„Hero!“ Viděl v něm svého hrdinu jeden z pisatelů.

„Gratuluji, jste skvělý,“ napsala další.

„Tušil jsem, ale nebyl si jist, takové cameo...“, dodal další.

Připojila se i novinářka Lucie Sulovská, která svůj obdiv vyjádřila slovy: „Jsi bůh,“ na což Otipka reagoval s tím, že se bude po takové chvále červenat.

„Respekt kámo. Činy činí muže mužem,“ dodal ještě jeden z diskutérů.

Vlnu podpory sklidil Otipka i na sociální síti Twitter, kde se pod videem s jeho „zásahem“ opět hromadily téměř výhradně pozitivní reakce.

 

Největší pozornost diskutujících na sebe přivolala reakce přítomných demonstrantů na Otipkova slova, kterými přivolaným policistům vysvětloval důvod svého konání a řekl, že nechtěl, aby dvacet dementů šikanovalo celé město.

„Tahle část dialogu,“ upozornil jeden z diskutujících na dotyčnou repliku: Já nechtěl, aby tady dvacet dementů šikanovalo celý město.

„Někdo z LastGen: Se pojďme spočítat, je nás tady o dost víc než dvacet. Moc pěkně mu odsouhlasili ty dementy,“ všiml si faktu, že demonstrujícími byla zpochybněna jen část věty o jejich počtu, ne jejich diagnóza, kterou Otipka také vyslovil.

Pobavení vzbudila také Otipkova reakce na to, proč demonstrantům vzal bannery s jejich hesly.

„Oni řekli, ať jdem vzít bannery, tak jsem poslechl,“ vykládal totiž narušitel policistům svoji verzi příběhu.

 

Mínění velké části diskutujících pak shrnul jeden z nich do věty: „Když někdo terorizuje ostatní občany tím, že jim nedovolí projet autem... tak jiný má právo jim brát transparenty a házet je do křoví ... Je to úplně stejné vyjádření občanského postoje k jejich počínání,“ byl přesvědčený pisatel, kterému dalo za pravdu mnoho dalších.

Dodejme, že vedení Prahy se před několika měsíci sešlo s aktivisty ze skupiny Poslední generace, kteří se snaží prostřednictvím blokád hlavních dopravních tepen ve městě a nátlaku docílit změny maximální rychlosti v Praze na 30 km/h.

Psali jsme ZDE.

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) mají lidé blokující dopravu v jeho městě „společný cíl“ jako on, řekl s tím, že hodlá jednotlivé radnice vyzvat k „revizi dopravních režimů“.

„Co si myslíte o možnosti dostávat placeno za jízdu do práce na kole?“ zeptala se v této souvislosti Pražanů koalice SPOLU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: MaA

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…