Musela jsem, hájí Pekarová legislativní nouzi. Ale našli její tweet z minulosti

21.02.2023 17:46 | Ze sítí

Včera předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ohlásila, že až do 22. března bude trvat stav legislativní nouze. Poté, co se setkala s kritikou, své rozhodnutí na twitterovém profilu hájí.

Musela jsem, hájí Pekarová legislativní nouzi. Ale našli její tweet z minulosti
Foto: Screen vysílání CNN Prima News
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v Partii

Včera předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová vydala rozhodnutí, že od 20. února do 22. března tohoto roku bude vyhlášený stav legislativní nouze. Jak se píše na samotných stránkách Sněmovny, stav legislativní nouze je možné vyhlásit za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody. Při vyhlášeném stavu legislativní nouze může předseda Sněmovny rozhodnout na žádost vlády, že předložený vládní návrh zákona bude projednán ve zkráceném jednání.

Ve stavu legislativní nouze posoudí Sněmovna před projednáním pořadu schůze, zda stav legislativní nouze trvá. Dále znovu ještě před projednáním návrhu zákona hlasuje, zda stav legislativní nouze trvá a zda jsou dány podmínky pro zkrácené jednání u konkrétního zákona. Procedura projednávání návrhu zákona ve zkráceném jednání nemá první čtení, předseda přikáže návrh přímo výboru a určí nepřekročitelnou lhůtu, do níž musí výbor předložit usnesení. Poté se koná rovnou druhé čtení návrhu zákona, přičemž může být upuštěno od obecné rozpravy, o čemž se usnese Sněmovna. Řečnická doba může být zkrácena na pět minut. Třetí čtení návrhu zákona se může konat bezprostředně po druhém čtení. Toť rozdíly mezi normálním stavem a stavem legislativní nouze.

„Podle zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyhlašuje předseda Sněmovny legislativní stav nouze. Jsem ze slova ‚vyhlásí‘ povinna tak učinit. Na rozdíl od praxe zavedené hnutím ANO však požaduji po vládě podrobné zdůvodnění. Ctím a vždy budu ctít zákon,“ poznamenala k tomuto rozhodnutí Pekarová Adamová na svém twitterovém profilu.

„O důvodnosti stavu legislativní nouze rozhoduje jako suverén celá Poslanecká sněmovna, pokud bych do toho zasahovala, přisvojila bych si neoprávněně kompetenci, která mi nenáleží,“ dodala.

Již v minulém roce byla vláda terčem silné kritiky za to, že ve stavu legislativní nouze schválila tzv. pandemický zákon. A i teď, když se má projednávat snížení valorizace důchodů, panuje hluboké znepokojení, že vláda sahá k tomuto „nástroji“, který by se právě jako nástroj používat neměl.

Například u poslanců ANO. „Nejprve Zbyněk Stanjura ‚zapomene‘ na mimořádnou valorizaci v rozpočtu. Na to si Marian Jurečka vymyslí story, že tvůrci valorizačního schématu nepočítali s inflací, a připraví hanebnou novelu. Nakonec Markéta Pekarová Adamová vyhlásí stav legislativní nouze, aby tenhle podraz protlačili ve Sněmovně. 2,7 milionu důchodců v přímém přenosu sleduje, jak s nimi zástupci koalice SPOLU rozehráli pořádně cinknuté skořápky o jejich důchody. Ke smůle skořápkářů ale nárok na mimořádnou valorizaci JIŽ VZNIKL. Nyní jen běží lhůta, kdy k ní MUSÍ dojít. Tahle špinavá hra skončí u soudu,“ prohlásila bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

„Tak je to tady! Už sáhli ke krajnímu řešení. Tak moc se bojí. Nevidím ke stavu legislativní nouze žádný důvod,“ prohlásila další poslankyně ANO, Margita Balaštíková. „Přelož do vládního jazyka větu: Pokus o hromadné okradení důchodců za bílého dne. Odpověď: Vládní návrh zákona o snížení valorizace předložený ve stavu legislativní nouze,“ nazval tento pokus poslanec ANO Milan Feranec.

Poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher pak připomněl dva roky starou konverzaci mezi Markétou Pekarovou Adamovou a Janou Maláčovou.

„K vyhlášení stavu legislativní nouze je třeba slyšet od vlády jasné zdůvodnění. Změna zákona o důchodovém pojištění nemůže být oním důvodem, ani nedostatek času k jejímu přijetí. Připomínám, že zdůvodnění chtěla svého času i tehdejší opozice, tedy dnešní koalice...,“ poznamenal Nacher ke sdílené konverzaci z roku 2021.

„Paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová žádá lepší zdůvodnění, proč vyhlašovat legislativní nouzi pro projednání krizového ošetřovného a izolačky. Včera přibylo 25 864 nakažených, v nemocnici je už 5 652 lidí. Tenhle důvod nestačí? Zdůvodnění zašleme, ale je to v téhle situaci opravdu nutné?“ napsala Jana Maláčová. 

„Vážená paní Maláčová, opravdu se domnívám, že zdůvodnění nutné je. Nechci pokračovat v trendu nastoleném současnou vládou, kdy bylo právo obcházeno, a zároveň ctím nález Ústavního soudu, který podmínky vyhlášení legislativní nouze jasně vymezil. Pro mě není právní stát jen slovo,“ odvětila tehdy Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jako kdyby měla nějakou, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusešumavak , 21.02.2023 20:33:29
oblíbenou nestydatou vzpomínku " Nechtěla jsem, musela jsem, do trávy lehnout sukýnky zvednout". Milá Markétko PS není nějaké nestydaté obcování na palouku. A pokud nemáš dost zodpovědnosti, mazej zase prodávat MT.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…