Muselo přijít. Hřebejk a Dominik Hašek k Navalnému: „Putina bude pronásledovat jeho duch.“

17.02.2024 13:00 | Monitoring

Bývalý hokejový reprezentant Dominik Hašek a filmový režisér Jan Hřebejk se na síti X vyjádřili k úmrtí ruského opozičníka Alexeje Navalného, z níž viní ruského prezidenta Vladimira Putina. Zazněl odkaz na Mezinárodní trestní tribunál v Haagu.

Muselo přijít. Hřebejk a Dominik Hašek k Navalnému: „Putina bude pronásledovat jeho duch.“
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Režisér Jan Hřebejk

Představitel ruské opozice Navalnyj zemřel ve věku 47 let. V pátek o jeho úmrtí informovala vězeňská služba – že se mu po procházce udělalo nevolno, téměř okamžitě ztratil vědomí a lékařům už se ho nepodařilo oživit. Podle zdroje prokremelské televize RT byla příčinou smrti krevní sraženina.

Dominik Hašek, bývalý hokejový brankář, odpůrce ruského režimu brojící proti účasti ruských sportovců na sportovních soutěžích, k tomu sdělil svůj názor: „Putinovi trvalo mnoho let, než se mu definitivně podařilo zbavit člověka, který se mu v jeho zemi dokázal postavit a nikdy neustoupil,“ píše Hašek na síti X. Navalného označil za velkého hrdinu, když se postavil Putinovi. „V tomto směru neskutečný hrdina a jeho duch bude Putina pronásledovat každý den do konce života. Čest Navalného památce!“ dodal Hašek.

Pod jeho příspěvek přidal komentář umělec Jan Hřebejk: „Ještě lepší by bylo, kdyby Putina nepronásledoval Navalného duch, ale soudní tribunál v Haagu, dobře vyzbrojená ukrajinská ambasáda a nasraný svobodomyslnější ruský lid. A my si pamatujme kolaboranty s tímto zločincem,“ napsal Hřebejk.

Smrt 47letého bývalého právníka Navalného připravila nesourodou ruskou opozici o jejího nejvýznamnějšího vůdce v době, kdy se Vladimir Putin připravuje na volby, které ho udrží u moci nejméně do roku 2030.

Navalnyj se stal známým před více než deseti lety tím, že dokumentoval a veřejně hovořil o tom, co označil za „obrovskou korupci“ a bohatství mezi „podvodníky a zloději“, kteří řídí Putinovo Rusko.

V Rusku není žádný jiný opoziční vůdce Navalného formátu. Některým mladým Rusům z měst dával Navalnyj naději na alternativní budoucnost vůči Putinovi, jenž je nejvyšším ruským vůdcem déle než kdokoli jiný od dob Josefa Stalina.

Navalného manželka Julija podle agentury Reuters na Mnichovské bezpečnostní konferenci řekla, že si nemůže být jistá, zda je její manžel mrtvý, protože „Putin a jeho vláda neustále lžou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Americký, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 17.02.2024 14:03:24
novinář, podcaster a youtuber s chilskými kořeny Gonzalo Lira, který často kritizoval „Zelenského režim“, mluvil kriticky o válce na Ukrajině a Bílém domě, zemřel 12.1.2024 v ukrajinském vězení. Byl mučen, vydírán, 8 měsíců a 11 dní v izolaci. Co vy dva šašci, kdy budete žádat aby byl Zelenský postaven před mezinárodní soud? Nebo jeho smrt je vám lhostejná?? A o věznění Assange jste se ještě nedozvěděli? V únoru 2016 se komise Rady OSN pro lidská práva usnesla, že je Assange ve Spojeném království svévolně zadržován v rozporu s mezinárodním právem.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…