Musí dojít k větší integraci, než bylo původně řečeno, myslí si Rupnik o EU

19.06.2012 17:33

Co by mohlo zachránit Evropskou unii před rozpadem a jaká je šance na vznik Spojených států evropských? Na to se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu snažil odpovědět francouzský politolog Jacques Rupnik.

Musí dojít k větší integraci, než bylo původně řečeno, myslí si Rupnik o EU
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jacques Rupnik

Krize eurozóny podle Rupnika ukázala, že pro záchranu EU se musí domyslet to, co původně nebylo. Musí dojít k daleko větší integraci, než bylo původně řečeno.

„Musíte dotáhnout myšlenku, že společná měna znamená, že každý si nemůže dělat, co chce,“ řekl v pořadu na Radiožurnálu.

Zájmy evropských zemí v jednotném centru musí prosazovat jejich vlastní politici

Státy tak budou muset přistoupit na vytvoření kontrolního centra, které bude například v Bruselu. Podle Rupnika na to evropské státy přistoupí, ale pod podmínkou, že ti, kdo budou dohlížet na rozpočet, budou poslanci, kteří budou reprezentovat členské země eurozóny.

„Možná se to celé rozpadne a budeme mít jen jakousi zónu volného obchodu. Ale Evropa, kde si každý bude stát za svým, bude znamenat, že silní budou diktovat těm slabým,“ obává se francouzský ekonom.

Podle Rupnika je Evropa zatím daleko od vytvoření „Spojených států evropských“. „Pokud vznikne něco jako „evropská federace“, bude to něco zvláštního a odlišného od federace typu USA,“ míní ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …