Musíme konečně otevřít debatu o zločinech komunismu. Karel Schwarzenberg se rozhovořil nad dílem z Pospíšilova muzea

18.07.2015 10:08

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v souvislosti s dílem umělecké skupiny Pode Bal „Rekonstrukce jako tragédie a fraška“, jež bylo přesunuto na nádvoří Muzea Kampa, nechal slyšet, že musíme otevřít debatu o zločinech komunismu. Dílo umělecké skupiny totiž právě na zločiny komunismu upozorňuje. Píše o tom server Zprávyextra.cz.

Musíme konečně otevřít debatu o zločinech komunismu. Karel Schwarzenberg se rozhovořil nad dílem z Pospíšilova muzea
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Přemístění díla, které představuje příběh mladíka, jenž byl při pokusu o překročení státní hranice roztrhán psy, z Bruselu do České republiky zafinancovala právě strana TOP 09. „Nemáme ambici dílo hodnotit, naším cílem je otevřít debatu napříč odbornou i laickou veřejností o zločinech komunistické moci na hranici, ale i ve vnitrozemí. Připomínat osud Hartmuta Tautze je naší povinností, aby i příští generace bránily politice, která by vedla k takové nelidskosti,“ řekl k tomu Schwarzenberg. 

TOP 09 podle předsedy pražské organizace Jiřího Koubka na přesun díla přispěla proto, že v Bruselu jej provázely negativní ohlasy ze strany socialistů a komunistů. „Je to výjimečné dílo,“ řekl Koubek.

Původní text ZDE.

Předseda Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil řekl, že sousoší znázorňuje konkrétní tragický příběh osmnáctiletého chlapce, a co je na tom podle něj zvlášť smutné, že ukazuje příběh dvou nepřímých pachatelů, příslušníků pohraniční stráže, kteří mají svá jména a dnes žijí spokojeným životem. „Muzeum Kampa se zaměřuje na výtvarná díla z období komunismu a toto dílo svým tématem a kritikou totalitní moci do prostor muzea nepochybně patří,“ řekl s tím, že socha bude k vidění v Praze do konce září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…