Musíme počítat s tím nejhorším scénářem. Profesor Dušek je zpět s velmi nepříjemnými daty

16.10.2020 11:00

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek předstoupili před kamery České televize, aby veřejnost seznámili s vývojem epidemie v Česku. Nepřinesli pozitivní zprávy.

Musíme  počítat s tím nejhorším scénářem. Profesor Dušek je zpět s velmi nepříjemnými daty
Foto: Vysílání ČT24
Popisek: Profesor Dušek prezentuje data

„Já jsem opakovaně deklaroval, že naším základním cílem je publikovat co největší množství dat,“ začal Prymula s tím, že nikdy nebylo veřejnosti prezentováno tolik dat, jako v případě epidemie nemoci covid-19. „Ta data vám dají nahlédnout do situace, která není úplně příznivá,“ varoval Prymula.

„Čekají nás nejméně tři týdny, kdy tady budou narůstat nemocní. Já doufám, že to nebude po celou dobu těch tří týdnů, ale s deseti či 14 dny musíme počítat. Já bych chtěl poděkovat všem zdravotníkům, kteří jsou už teď přetížení a chtěl bych je moc požádat, aby to vydrželi,“ doplnil ministr.

Polní nemocnice, která se chystá v Letňanech, nakonec nemusí být využita, ale prý je třeba ji mít připravenou. Pracovat v ní budou lidé, kteří jsou zvyklí pracovat ve dvou českých polních nemocnicích. Personál je tedy zajištěn. Uvítal by ale, kdyby se čeští lékaři a sestry pracující v zahraničí vrátili do Česka a pomohli své zemi v nelehké chvíli.

Ministr uznal, že měla být nějaká opatření přijatá již v červenci či v srpnu. Další problém je, že podle průzkumů asi 10 procent populace odmítá dodržovat jakákoli nařízení, což v konečném důsledku znamená, že vláda musí přijmout ještě tvrdší opatření.

Když dostal slovo Dušek, tak stejně jako ministr opakoval, že situace není dobrá. Momentálně se dělá na 30 tisíc testů denně a i při tomto počtu stále roste počet nově pozitivně diagnostikovaných. Bohužel se děje to, že nemoc proniká mezi seniory. „To je záruka budoucího tlaku na nemocniční systém. ... Musíme počítat s tím, že by ten nárůst mohl být skokový,“ varoval pan ředitel.

„Musíme počítat s tím nejhorším scénářem,“ varoval Dušek s tím, že v první polovině řijna přibývá denně více než 5 tisíc nově diagnostikovaných. A pravděpodobně bude hůř. „Na lůžku může na konci října ležet a nějakou péči konzumovat až 5 tisíc pacientů,“ upozornil Dušek. Z tohoto počtu by mohlo intenzivní péři potřebovat v jednom dni až 1 tisíc lidí,“ pravil Dušek.

Velký problém je podle Duška v tom, že se nakazilo už 6200 zdravotnických pracovníků, takže klesá počet lidí, kteří se o rostoucí počet nových pacientů mohou starat.

Z tohoto hlediska je tedy zásadní izolovat covid-pozitivní osoby v karanténě. Intenzivně proto pokračuje trasování kontaktů nakažených osob, do kterého jsou vedle hygieniků zapojeni i policisté a odborníci z dalších odvětví.

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí
Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové, která se tiskové konference také účastnila, pomáhá hygienikům i sebetrasování.

Lépe bude až tehdy, když klesne procento pozitivních testů ve stále rostoucím absolutním počtu provedených koronavirových testů.

Závěrečné slovo si opět vzal Roman Prymula a shrnul, že údaje z Česka nejsou příznivé. "Logicky musíme mít 2 priority. Zastavit tento nárůst a vybudovat dostatečnou kapacitu, abychom při tomto nárůstu situaci zvládli,“ upozornil Prymula.

Pozitivní podle něj je, že se blížíme už ke 35 tisícům testů za den.

Ale vůbec nejlepší by podle ministra bylo, kdyby lidé dobrovolně omezili počet kontaktů, vyhlásili si jakýsi osobní lockdown.

Přislíbil také, že na krátkých tiskových konferencích v pondělí, ve středu a v pátek, bude veřejnosti sdělovat, jak na tom jsme.

Prozradil, že na předávání státních vyznamenání 28. října on sám půjde. „Pokud budou plněny hygienické podmínky, tak tam půjdu,“ prozradil Prymula.

Rážová konstatovala, že hygienici tento konkrétní případ zhodnotí pravděpodobně příští týden.

Radek Bartoníček ze serveru Aktuálně.cz se poté Prymuly, Rážové a Duška ptal, zda mají pocit, že v létě dávali politikům dost informací a zda si nemyslí, že se této situaci dalo předejít.

Prymula upozornil, že v létě nebyl součástí tohoto systému, ale působil na Úřadu vlády ČR. Rážová konstatovala, že odborníci dělají všechno, co mohou a pokud lidé cítí, že je třeba dělat ještě víc, mohou dobrovolně nasit roušku i venku a nečekat na to, zda to nařídí či nenařídí vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…