Musíme posílit schopnost odstrašení, shodli se prezidenti zemí NATO

08.06.2018 23:03

Hlavy devíti států střední a východní Evropy dnes ve Varšavě vybídly Severoatlantickou alianci, aby – po pozemních silách – posílila své „východní křídlo“ také o letecké a námořní jednotky. Uvedl to hostitel schůzky, polský prezident Andrzej Duda, jehož citovala tisková agentura PAP. Prezidenta Miloše Zemana ve Varšavě zastupoval předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), napsala ČTK.

Musíme posílit schopnost odstrašení, shodli se prezidenti zemí NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

NATO v reakci na ruskou anexi Krymu a rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny na jaře 2014 rozmístilo v Pobaltí, Polsku, Bulharsku a Rumunsku své pozemní jednotky. Volání přidat k těmto silám i leteckou a námořní složku předchází dalšímu summitu aliance, který se sejde příští měsíc v Bruselu.

„Doufám, že naše společné prohlášení a shodný názor přispějí k tomu, že bude snadnější přijmout rozhodnutí na bruselském summitu,“ řekl Duda.

„Musíme posilovat schopnost odstrašení ve všech oblastech: na souši, ve vzduchu, na moři i v počítačovém prostoru,“ uvedl rumunský prezident Klaus Iohannis, vystupující na tiskové konferenci spolu s hostitelem.

Deklarace vybízí alianční summit k posílení jednoty NATO a k připravenosti čelit „hybridní hrozbě“.

Právě „hybridní válka“, spojující dezinformace, ohrožení infrastruktury a skryté nasazení speciálních sil, umožnila Rusku anektovat Krym, poznamenala agentura AFP.

Představitelé Bulharska, Česka, Estonska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Polska, Rumunska a Slovenska ve Varšavě také potvrdili postoj NATO spojující odstrašování s otevřeností k politickému dialogu, a rovněž závazek vynakládat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Podle rumunského prezidenta jsou vzpomínaná dvě procenta „investicí do vlastní bezpečnosti“ a současně jde o příklad solidárního přístupu v rámci aliance.

„Pokud budeme jednotní, budeme velice silní. Pokud začneme východní křídlo dělit na menší kousky, bude mnohem těžší zajistit bezpečnost,“ řekl rumunský prezident o spolupráci devíti států.

Česko podle programového prohlášení vznikající vlády chce výdaje zvyšovat postupně a v roce 2021 chce investovat do obrany 1,4 procenta HDP, nyní je to zhruba jedno procento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…