Musíme poslat vojáky do všech zemí kolem Ruska, kde žijí Rusové. Tak potrestáme Putina, píše novinář Marjanovič

04.08.2014 9:35

Komentátor MF Dnes Teodor Marjanovič nachází mezi hlavním hrdinou světoznámého ruského románu Zločin a trest a ruským prezidentem Vladimirem Putinem neobyčejně přesnou paralelu. Jediným rozdílem mezi nimi je údajně absence sebekritiky novodobého „cara“, kterého nedokáží k chytnutí za nos donutit ani hospodářské sankce uvalené na jeho zemi. „Řečeno s Dostojevským, sankce nestačí, chce to jej vyhnat kamsi daleko na Sibiř,“ míní Marjanovič.

Musíme poslat vojáky do všech zemí kolem Ruska, kde žijí Rusové. Tak potrestáme Putina, píše novinář Marjanovič
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

„Zločin a trest je vrcholným dílem ruské literatury. Hlavní hrdina z pera Fjodora Dostojevského zabije vydřidušskou stařenu. Učiní tak ve jménu údajného vyššího dobra. Jenže pak začne upadat do depresí a skončí potrestán nucenými pracemi na Sibiři,“ uvádí komentátor čtenáře do obrazu.

Vladimir Putin se podle jeho názoru Rodionu Raskolnikovi, hlavnímu hrdinovi knihy, dosti podobá. „Také spáchal zločin ve jménu údajného vyššího dobra. Největší pohromou minulého století totiž podle něj byl rozpad Sovětského svazu. Kolem dvaceti milionů Rusů zůstalo mimo svoji vlast. Proto se rozhodl vzít věci do svých rukou. Chce vražednou cestou vrátit své zemi slávu a lidem, Rusům, zaručit příslušnost k jedné velké vlasti,“ vysvětluje komentátor.

Podstatný rozdíl mezi dvěma významnými postavami ruské provenience spatřuje Marjanovič v Putinově schopnosti nepřipustit si jakékoliv pochybení, k čemuž ho mělo vychovat chladnokrevné prostředí KGB. „Depresemi nezačal trpět ani poté, co svým lidem v terénu poslal sofistikované protiletadlové systémy a ti pak sestřelili malajsijské dopravní letadlo s třemi sty lidmi na palubě. Hledejte viníky jinde, trvá Putin zarputile na svém, což se opět potvrdilo před pár dny, kdy v telefonickém rozhovoru obrazně řečeno poslal amerického prezidenta Baracka Obamu do háje, když si od něho vyslechl, že by se měl chovat rozumně,“ píše komentátor MF Dnes.

„Můžeme si sice říkat, že jsou sankce lepší než nic, ale tváří v tvář Putinovu zločinu, který nabourává mírové uspořádání v Evropě, spíše nejsou víc než trpký vtip. Depresemi z Dostojevských dimenzí z toho, kam až bezzubost civilizovaného, ale ze svých chyb nepoučitelného světa dospěla, proto trpíme my, co stojíme ve větší či menší vzdálenosti kolem,“ konstatuje.

Putina zpacifikuje pouze tvrdá síla: vojáci

Pořádný trest si Marjanovič představuje úplně jinak. „Třeba v podobě vydatné vojenské přítomnosti západních zemí všude tam, kde mimo Rusko žijí Rusové. Nebo má někdo lepší nápad, jak Putina přinutit, aby se vzdal svého výbojného, svět ohrožujícího snu o vyšším dobru?“ zakončuje komentátor řečnickou otázkou svůj pohled na věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…