Musíme provést ekonomickou transformaci jako po Sametové revoluci, burcuje ekonomka

23.02.2024 13:50

Když pustíte ke slovu ekonomku Markétu Šichtařovou, můžete si být jistí, že dnešní ekonomické problémy a jejich příčiny nejen České republiky nebude popisovat v rukavicích. Ne jinak tomu bylo na čtvrteční tiskové konferenci Svobodných, na které kandidátka vedená předsedou Liborem Vondráčkem představila svůj program do nadcházejících evropských voleb. Podle Šichtařové nás však již nezachrání žádné kosmetické změny.

Musíme provést ekonomickou transformaci jako po Sametové revoluci, burcuje ekonomka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Šichtařová

„Česká ekonomika nefunguje dobře. Jsme ve vleklé recesi. Český sociální systém reprezentovaný důchodovým systémem nefunguje dobře. České veřejné finance nefungují. Co je toho důvodem? Důvodem je to, že politickou reprezentací nebyla správně a srozumitelně stanovená diagnóza. Kde není diagnóza, tam není možné léčit,“ uvedla Markéta Šichtařová, která je ekonomickou expertkou Svobodných a dnes se objevuje také na předvolebních billboardech společně s Liborem Vondráčkem, mladým politikem Matějem Gregorem a bývalým prezidentským kandidátem Karlem Divišem. 
 
 
Podle Šichtařové je česká ekonomika zcela zásadně a systémově poškozená levicově-progresivistickou ideologií. „Tato ideologie se nazývá ESG a jejímž nejviditelnějším a nejznámějším výhonkem je Green Deal,“ udeřila ekonomka, která nechce lidem říkat to, co všichni chtějí slyšet. „Budu vám říkat pravdu a ta bude bolet. Tou pravdou je, že v tuto chvíli a v tomto stádiu poškození naší ekonomiky už nelze restartovat prosperitu parametrickými úpravami, jako změnou daní, přeskupením dotací, jakýmikoliv balíčky. V tuto chvíli je jedinou možností, jak znovu nastartovat prosperitu české ekonomiky, je transformace celé ekonomiky, analogická té z devadesátých let,“ možná mnohé překvapila Šichtařová. 
 
Podle jejích slov však něco takového není na pořadu dne. „Do té doby, než k této transformaci dojde, můžeme dělat alespoň dílčí kroky. Až čas a společnost nazraje k této transformaci, jsme připraveni a víme, jak jí provést. Než k ní dojde, můžeme alespoň zpomalit zhoršování podmínek pro českou ekonomiku,“ je přesvědčena Šichtařová, podle kterého k tomu musí dojít na základě tří myšlenkových pilířů. 
 
„Prvním ekonomickým myšlenkovým pilířem je kategoricky se vymezit proti ESG a proti Green Dealu. Nulová tolerance ze strany Svobodných. Druhým myšlenkovým pilířem je zachování české koruny. Přijetí eura v tuto chvíli není pro českou ekonomiku žádoucí. Třetím myšlenkovým pilířem je odbourávání dotací,“ nabízí jasný recept ekonomická expertka Svobodných. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen žádnou transformaci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 23.02.2024 14:30:29
za život jsem jich zažil dost. Obvykle transformace, znamená to samé co revoluce. Ta obvykle "požírá své děti", jak nás učí historie. Vývoj má jít přirozeným způsobem, to jest, že ideologie, například ta zelená, nesmí jít rychleji než technologické možnosti společnosti. Green Deal je něco na způsob vojenského napadení EU, likviduje jeho ekonomiku. Proto je třeba toho nepřítele zlikvidovat.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…