Musíme si dupnout. Poslankyně Konečná vyzývá k boji za lepší potraviny

20.04.2014 12:34

Jednotná Evropská unie, jednotný standard kvality potravin. Takový cíl si vytyčila poslankyně Kateřina Konečná a vedoucí kandidátka pro volby do Evropského parlamentu za KSČM. Jak uvádí ve svém oficiálním prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, kvalitu potravin v rámci EU vnímá jako velký problém.

Musíme si dupnout. Poslankyně Konečná vyzývá k boji za lepší potraviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM)

Konečná považuje za nepřijatelné, aby marmelády, uzeniny a další potraviny byly v České republice v horší kvalitě za často vyšší ceny než pár kilometrů za hranicemi. „Chci se na tuto situaci zaměřit. Je třeba, aby se do řešení problému zapojily státní orgány i organizace spotřebitelů. Pomoci jim v tom musí i Evropská komise a Evropský parlament, který by měl regulaci sladit a zpřísnit pro všechny členské státy i nadnárodní potravinové řetězce,“ zdůrazňuje.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Domnívá se, že lze dosáhnout toho, aby země bývalého východního bloku nebyly „brány na hůl“. Je ale pro to prý zapotřebí se spojit s poslanci z nových členských států a více si dupnout.

Nerovné podmínky pro zemědělce

Potravinová diskriminace má podle jejího názoru několik příčin, ať už snahu nadnárodních potravinových firem o co nejvyšší výdělek či společnou zemědělskou politiku Evropské unie. Tento podle ní zdánlivě jednotný evropský trh však zahrnuje velké množství výjimek, které vytvářejí nerovné podmínky zemědělců v jednotlivých státech a přímo prý nahrávají tomu, aby v zemích s vyššími dotacemi, což jsou staré členské státy, měly také kvalitnější potraviny.

„Dotace se sice vyrovnávají, ale o stejném postavení ještě nemůže být řeč. Daleko větší podpora by měla být dána také domácím produktům tak, aby se mohly stát konkurenceschopné v jednotlivých státech,“ uzavírá poslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…