Musíme vyrazit proti zlodějinám a daňovým únikům, vykládal v televizi šéf vládní strany. A nebyl to Andrej Babiš...

03.05.2015 22:39

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl hlavním hostem Týdne v politice České televize. Vyjadřoval se kupříkladu k zavedení kvót pro uprchlíky v EU nebo k finanční pomoci přímo v krizových oblastech. Česko je prý jednou z prvních zemí, která poskytuje nemalou finanční pomoc a podle předsedy vlády je jasné, že se budou muset přidat i další země. Pokud jde o samotnou EU, měli bychom prý pokračovat v integraci.

Musíme vyrazit proti zlodějinám a daňovým únikům, vykládal v televizi šéf vládní strany. A nebyl to Andrej Babiš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka

„Pokud nedojde k tomu, že dá OSN Evropské unii mandát k tomu, aby mohla zasahovat ve vodách Libye, tak nám nezbude, než jen zachraňovat uprchlíky,“ poznamenal premiér. „I kdybychom přistoupili na kvóty pro uprchlíky, oni by stejně chtěli jít do zemí, jako jsou Německo a Švédsko, takže jsme přesvědčeni o tom, že by to úspěšné nebylo,“ pokračoval. Dlouhodobě má podle něj smysl podporovat lidi přímo na severu Afriky, aby neměli důvod prchat.

„My jsme jedna z prvních zemí, která spustila program pomoci přímo na místě. Investujeme do něj 200 milionů korun. Řada zemí bude muset jít stejnou cestou.“

Uprchlíci, kteří už se do EU dostanou, by podle předsedy vlády měli mít šanci na nalezení zaměstnání a integraci do společnosti. Připomněl také, že české kapacity jsou poměrně omezené a už teď jejich část plní uprchlíci z Ukrajiny.

Další evropská integrace je pro nás výhodná

Ve druhé polovině pořadu si premiér posteskl nad tím, že se za posledních deset let oslabila pozice České republiky v rámci EU, za což podle něj mohou pravicové vlády, které se opíraly o spolupráci s Velkou Británií. To však podle současného premiéra není nejlepší cesta. Musíme spolupracovat s nejbližšími sousedy, ale také s Francií. Sobotka je také přesvědčen, že Česku prospěje další evropská integrace. Jasně se také vyslovil pro přijetí eura, byť to bude znamenat, že budeme muset být více solidární např. i s Řeckem. Slovenský či slovinský příklad představují podle nejmocnějšího muže kabinetu příklady, že je přijetí eura výhodné.

Nakonec pronesl i pár slov k elektronické evidenci tržeb. Tu považuje za efektivní opatření. „Proti zlodějinám a daňovým únikům,“ zdůraznil. Všem rozpočtům by to mělo přinést asi 12 miliard korun. Uvedení samotného systému včas do života prý leží na bedrech ministra financí Andreje Babiše.

Podnikatelům slíbil jednorázovou slevu na dani ve výši pěti tisíc, která by jim měla stačit na pokrytí nákladů spojených s pořízením potřebných zařízení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…