Musíme zatočit s mafiánskými strukturami, vyzývají Britské listy

30.04.2012 16:53

Na Britských listech se Petr Kužvart zamýšlí, co dál po velké demonstraci 21. dubna. Podle něj by bylo chybou, kdyby protesty skončily pádem vlády a zastavením reforem. Protože všechny strany jsou stejně zkorumpované, je podle něj třeba změnit celý politický systém.

Musíme zatočit s mafiánskými strukturami, vyzývají Britské listy
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Především by podle něj lidé měli pochopit, že je zapotřebí široké koalice, která prosadí pád vlády, předčasné volby a zastavení reforem (Kužvart to nazývá „požadavky prvé vlny“). Ti, kterým tohle stačí (příkladem jsou podle něj „centrističtí“ komentátoři filozof Václav Bělohradský a politolog Jiří Pehe) prý z této koalice odejdou jako první. Spolu s nimi prý odejdou i sociální demokraté a estabilishmentu poslušní komunisté (podle Kužvarta „neorganizovaní socdemáci“). A tím podle něj veškerá revolta nejspíš skončí.

„Požadavky prvé vlny“ by podle Kužvarta měly být jen postupovým cílem. Pokud se je povede realizovat, otevře se cesta k systémovým změnám, nejen k výměně partají u koryt. V opačném případě si prý do půl roku „kmotři a mafiánští bossové opět najdou cestu k panákům ve funkcích a dají jim nabídky, jež se neodmítají.“ A protože i sociální demokraté jsou zaprodaní, budou se nadále pohybovat v rámci toho "odpudivého systému".

Škůdce musíme přísně potrestat

„Chceme systémové změny proto, aby každý mohl ubránit svá práva,“ píše Kužvart. Je třeba, aby byly veřejné zájmy efektivně hájeny proti parazitům. „Škůdcové obecného dobra byli v české minulosti synonymem vlastizrádců a podle toho byli s nejvyšší přísností trestáni na hrdle i na statcích,“ varuje.

Až dojde na lámání chleba, lze prý očekávat vznik aliance proti systémovým změnám. I doposud kriticky vystupující intelektuálové prý pak budou hlasitě křičet o neporušitelnosti „systému liberální demokracie“ a hájit politické strany. „Dobře víme, že jde o pitomosti, o pouhou vějičku pro nevědomé masy maloměšťáctva,“ poznamenal Kužvart.

Hledáme vůdce stávek a velitele barikád

Podpora systémových změn tedy musí být masová. Lze prý očekávat, že se na ní zkusí přiživit spousta partají, od "demagogických Zemanovců po fašisty z DSSS". Lid se proto musí zvednout a podpořit důsledné systémové změny, které utnou "tu nejhnusnější cizopasnou zhýralost mafiánsko-korupčního reálného kapitalismu".

Koho tedy podpořit? Podle Kužvarta by bylo snad nejlepší podpořit „Holešovskou výzvu“. Té taky jde o systémovou změnu, změnu politiky a řízení hospodářství. Je však třeba přizvat ke spolupráci všechny opoziční struktury, které to myslí stejně opravdu a upřímně. „A také řadové odboráře a ty jejich potenciální vůdce stávek a velitele barikád,“ doplňuje.

Pak si podle Kužvarta lidé konečně uvědomí, že jsou svéprávným subjektem dějinného procesu, nikoliv jen přihlížejícím obecenstvem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…