Muž, který kdysi pozval Topolánka na orgie, se vrací. Možná jej čeká velký comeback

27.06.2017 7:14

Když v listopadu 2011 Silvio Berlusconi odstoupil z premiérské funkce, těžko by někdo čekal, že se ještě může vrátit zpáty na politické výsluní. Úspěch v nedělních volbách jeho strany Forza Italia však může doyena italské politiky katapultovat hodně vysoko.

Muž, který kdysi pozval Topolánka na orgie, se vrací. Možná jej čeká velký comeback
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Málokterý italský politik vzbuzuje v Itálii i zahraničí tolik emocí jako brzy jednaosmdesátiletý Silvio Berlusconi. Odpůrci z řad levice jej považují za novodobého kmotra a největšího škůdce země v poválečné historii. Naopak jeho oddaní příznivci v něm vidí jednoho z mála nositelů konzervativních myšlenek v zemi a nedají na něj dopustit. Ostatně druhý nejbohatší muž země byl již třikrát premiérem a stál v čele hned několika ministerstev.

Majitel mocné mediální skupiny Mediaset, potravinářské firmy Parmalat či až do letošního dubna majitel fotbalového velkoklubu AC Milán byl zostouzen, vysmíván, nenáviděn, ale to nic nemění na tom, že ačkoli loni oslavil osmdesátiny, stále patří mezi nejmocnější muže italské politické scény. Jím před téměř 25 lety založená Forza Italia patří k nejsilnějším stranám v zemi a svůj primát potvrdila i v lokálních volbách o tomto víkendu.

Ve společné koalici s Ligou severu získala Berlusconiho euroskeptická strana 16 ze 22 velkých měst a uštědřila krutou porážku prounijní Demokratické straně Mattea Renziho, který stál v čele vlády až do prohraného referenda v prosinci loňského roku. Zatímco jemu další blamáž značně ztížila šanci na návrat do premiérské funkce, Berlusconi by mohl chytit druhý dech. Příští rok se totiž budou konat parlamentní volby a Forza Italia není bez šance na úspěch.

Jak uvádí britská BBC, zisk jeho strany může umožnit Berlusconimu velký politický comeback. On sám také bezprostředně po vyhlášení výsledků prohlásil, že Forza Italia se může vrátit do vlády. Ačkoli má zakladatel strany zakázáno za daňové podvody ucházet se až do roku 2019 o veřejné politické funkce, dění ve straně stále ovlivňuje. Zatím je však zřejmé, že aspoň oficiálně by musel do voleb v příštím roce vést stranu někdo jiný.

V roce 2019 bude Berlusconimu již 83 let, což není zrovna ideální věk na vykonávání premiérské funkce. Nicméně britský ministerský předseda Winston Churchill byl jen o dva roky mladší, když svoji funkci v roce 1955 složil a Šimon Peres se zase stal izraelským prezidentem ve svých 84 letech. Dokázal přitom v plné síle naplnil celý svůj sedmiletý mandát. V případě Berlusconiho standardní „přírodní zákony“ prostě neplatí. Není tedy tak úplně nemožné, aby se dokázal vrátit i počtvrté. Má na přípravu ještě celé dva roky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …