Muž, který nespí. Ani na sněmu. „Já tu vystoupím jako protržní tykadlo“

12.02.2022 14:10

Na pražském Chodově již několik hodin jede sněm ANO. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš na jednání tvrdě udeřil na vládu Petra Fialy (ODS). Po něm hodila na Fialův kabinet několik slovních granátů bývalá ministryně financí za ANO Alena Schillerová. A do třetice se k diskusnímu pultíku postavil také „muž, který nikdy nespí“ Karel Havlíček. I on rozpoutal ostrou kanonádu. „Pro podnikatele nedělá tahle vláda vůbec nic!“ hřímal Havlíček.

Muž, který nespí. Ani na sněmu. „Já tu vystoupím jako protržní tykadlo“
Foto: Vít Hassan
Popisek: Karel Havlíček na volebním sněmu hnutí ANO.

Exministr pro životní prostředí Richard Brabec, který moderuje sněm hnutí ANO, uvedl Havlíčka svérázným způsobem. „Teď zvu na pódium muže, který nikdy nespí. Myslím, že víc ho není třeba představovat.“

„Já tu vystoupím jako to protržní tykadlo, ale tykadlo se sociální kontrolkou. Jsem z podnikatelského prostředí a jedním z mých úkolů bylo připravit pro podnikatele určité programy. Já se nedivím, že jsou podnikatelé naštvaní. Ale oni nejsou naštvaní proto, co jsme pro ně nepřipravili nebo připravili. Oni jsou logicky naštvaní, protože v době pandemie jsme je omezili. Ale my jsme neměli jinou možnost. Omezili jsme je jako ostatní země. Podnikatelé nemohli podnikat tak, jak si představovali – a přestože jsme podpořili na 700 tisíc podnikatelů, tak samozřejmě přišli o zisky, tržby a o elán z podnikání. To se logicky projevuje tím, že ti lidé jsou na tu vládu naštvaní. Ale my musíme umět prodat to, co jsme pro ně připravili,“ zdůraznil Havlíček.

A hned se jal vypočítávat, co Babišův kabinet pro podnikatele připravil.

„Vzpomínáte si, že se tu 25 let hovořilo o tom, že tu budou jednotná data účinnosti? Všechno ve dvou dnech? Zavedli jsme to. Že se bude dát založit firma, ať už fyzická nebo právnická osoba v řádu jednotek hodin. Hotovo. Připraveno. Mnoho let se diskutovalo o tom, že by všechny formuláře měly být na jednom místě. Jsou. Moje daně. Zjednodušili jsme statistiku. ... Zahájili jsme tažení ve prospěch malých obchůdků. Kdo se o ně zajímal poslední desítky let. Dvacet let se hovoří o tom, že nám mizí z krajů, že tady máme hypermarkety. My jsme vytvořili program ‚Obchůdek‘ a já děkuji všem, kteří na něm participují,“ zaznělo od exministra.  

Dalším úspěchem Babišovy vlády bylo, že udržela v chodu průmysl. Navzdory tomu, co říkali epidemiologové, co říkala ČSSD jako koaliční partner a tak podobně. Těm ostatním, kteří byli vládou omezeni v podnikání, dali od vlády pomoc. Úřednici na tom podle Havlíčka často nechali své zdraví, ale vláda ANO dokázala připravit programy pomoci.

Současná vláda podle něj podnikatelům nepomáhá. „Pro podnikatele nedělá vůbec nic!“ hřímal Havlíček.

Úkolem členů a sympatizantů hnutí ANO teď podle Havlíčka je, aby toto podnikatelům řekli a aby je opět dostali na svou stranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…