Může se Hamás radovat? Sbližování Izraele se Saúdy jde prý k ledu

14.10.2023 21:09

Sbližování Izraele se Saúdskou Arábií se po útocích palestinských teroristů z Hamásu a následných izraelských úderech v Pásmu Gazy zaseklo a podle několika zdrojů je nyní „u ledu“. Společné rozhovory – o nichž se předtím Rijád vyjadřoval dosti optimisticky – měla Saúdská Arábie vzhledem k aktuálním událostem podle zdrojů agentur Reuters a AFP pozastavit a informovat o tom také Spojené státy.

Může se Hamás radovat? Sbližování Izraele se Saúdy jde prý k ledu
Foto: commons.wikimedia.org
Popisek: Muhammad bin Salmán

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29501 lidí
Zdroj obeznámený s jednáními mezi Izraelem a Saúdskou Arábií agentuře AFP sdělil, že se Saúdové rozhodli pozastavit diskusi o možné normalizaci a informovali o tom prý také americké představitele. AFP to měl říci ve stejný den, kdy se americký ministr zahraničí Antony Blinken v Rijádu setkal se svým saúdským protějškem, princem Fajsálem bin Farhánem, na poslední zastávce na cestě po šesti zemích regionu.

Po tomto setkání saúdské ministerstvo zahraničí vyzvalo k „okamžitému příměří v Gaze a jejím okolí“ a k urychlenému dodání humanitární pomoci.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se podle agentury v posledních měsících snažila, aby Saúdská Arábie navázala na dohody z roku 2020, kdy s Izraelem navázaly diplomatické styky Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Maroko.

Korunní princ Muhammad bin Salmán si měl stanovit podmínky normalizace vztahů obou zemí, mezi nimiž byly bezpečnostní záruky ze strany Washingtonu či pomoc při rozvoji civilního jaderného programu, a v nedávném rozhovoru pro Fox News tvrdil, že je dohoda blíže „každým dnem“, avšak trval na tom, že je pro Saúdy „velmi důležitá“ i palestinská otázka. „Pokud se nám podaří dosáhnout průlomové dohody, která Palestincům zajistí jejich potřeby a uklidní region, budeme spolupracovat s kýmkoli,“ řekl.

V pátek Saúdská Arábie komentovala situaci v Pásmu Gazy s kritikou útoků „na bezbranné civilisty“ a Fajsál bin Farhán hodnotil situaci kolem války v Izraeli jakožto „znepokojivou“. „Je to znepokojující situace. Je to velmi obtížná situace. A víte, primárním postiženým této situace jsou civilisté a civilní obyvatelstvo je postiženo na obou stranách,“ řekl.

Zmrazení rozhovorů s Izraelem potvrdily také dva zdroje agentury Reuters, které sdělily, že očekávají, že společná jednání nyní naberou zpoždění, byť Rijád považuje sbližování s Jeruzalémem za klíčové, jelikož by díky němu mohla Saúdská Arábie získat značně vyhlížený obranný pakt se Spojenými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…