Muzikant Waters v OSN hájil Rusko. Dostal radu. A vzkaz od Kocába

09.02.2023 22:03

Bývalý člen rockové skupiny Pink Floyd Roger Waters vystoupil před Radou bezpečnosti OSN, která se zabývala tématem dodávek zbraní na Ukrajinu, a hájil zde některé ruské kroky, ruskou invazi na Ukrajinu označil za vyprovokovanou. Pobouření diplomaté mu pak doporučili, aby se raději věnoval hudbě. Kvůli jeho názorům na válku hudebníkovi zrušili koncerty v Polsku. Exministr Michael Kocáb Watersův projev označil za „naivní a amatérský“, zároveň nechápe, proč se na Radě bezpečnosti OSN dostalo Watersovi prostoru.

Muzikant Waters v OSN hájil Rusko. Dostal radu. A vzkaz od Kocába
Foto: Repro YouTube
Popisek: Rocková legenda Roger Waters

Přestože Waters při jednání Rady bezpečnosti OSN označil ruskou invazi za nelegální, pro některé kroky Ruska podle něj existuje logické odůvodnění. „Invaze Ruské federace na Ukrajinu byla nelegální. Co nejsilněji ji odsuzuji,“ prohlásil ve videohovoru Waters s tím, že za konflikt mohou cizí síly: „Ruská invaze na Ukrajinu byla vyprovokována, takže já též co nejsilněji odsuzuji provokatéry,“ řekl Waters s tím, že je potřeba dosáhnout míru, aby Ukrajinci ani Rusové nepřicházeli o životy.

Waters tvrdil, že podobně na konflikt nahlížejí miliardy lidí. „Jsme mnozí, kteří se nepodílíme na ziscích válečného průmyslu. Nechceme dobrovolně vychovávat naše syny a dcery, aby poskytovali krmivo pro vaše děla,“ uvedl.

Jeho postoje vůči ruské agresi se nelíbí polské straně, která se rozhodla zrušit Watersovy koncerty, které měl v krakovské Tauron Areně 21. a 22. dubna 2023 v rámci turné This Is Not A Drill. „Roger Waters nebude hrát v Krakově. Kdo podporuje Putina a jeho propagandu, neměl by mít povolen vstup do našeho města,“ oznámil na sociálních sítích Rafał Komarewicz, předseda městské rady Krakova.

Slova spoluzakladatele skupiny Pink Floyd, že ruskou invazi na Ukrajinu vyprovokoval Západ, kritizuje také hudebník Michael Kocáb. „Jde o pokleslý názor, s nímž zásadně nelze souhlasit,“ řekl pro server PrahaIN.cz. Konflikt na Ukrajině je podle jeho slov mimořádně závažný a nelze jej vnímat černobílou optikou, jak to na půdě OSN zaznělo z úst hudebníka Rogera Waterse.

„Jeho proslov mě překvapil a zarazil. Roger Waters předložil naprosto pokleslý názor. Nepochybně bylo jeho vystoupení ovlivněno věkem, naivitou a amatérismem. A samozřejmě i konspiračními teoriemi,“ zdůraznil Michael Kocáb. „Dost dobře nechápu, proč Waters v OSN vlastně vystoupil a proč tam dostal velký prostor. To už tam rovnou mohli pozvat Lady Gaga a Pink,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zcela podle očekávání se nad "Watersovou drzostí" rozkvičeli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 10.02.2023 8:20:46
přívrženci fašismu, pravdy a lásky, zlodějin, liberalismu, pokrytectví a jiných negativních vlastností. Celý normální svět dobře ví, jak to Roger myslel. A myslíme si samozřejmě to samé.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…