My jim pomáháme a oni vypnou ropu? Fico Zelenského nešetřil. „Díky nám nezmrzli,“ připomenul

14.08.2022 10:10 | On-line

Ukrajina místo poděkování sousedním zemím, které se starají o její uprchlíky, raději těmto zemím vypnula ropu, což může zničit jejich ekonomiky. Bývalého slovenského premiéra Roberta Fica to nepřekvapuje, má prý s kyjevskými politiky dost podobných zkušeností. Politik, kterého dala Ukrajina na svou černou listinu, směrem k prezidentu Zelenskému adresoval řadu výzev, které prý slovenská vláda ani prezidentka Čaputová nikdy neřekne.

My jim pomáháme a oni vypnou ropu? Fico Zelenského nešetřil. „Díky nám nezmrzli,“ připomenul
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý premiér Slovenska Robert Fico na tiskové konferenci

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Na tiskové konferenci v tomto týdnu byl prý bývalý slovenský premiér Robert Fico vytočený tak, jako ještě nikdy. Šlo o téma dodávek ropy a plynu na Slovensko.

Fico vzpomínal na rok 2009, kdy Slovensku došel plyn uprostřed zimní sezóny a on jako premiér létal po celé Evropě. „Byl jsem za Merkelovou, za Putinem, a musel jsem i na Ukrajinu, za tehdejší předsedkyní vlády Tymošenkovou,“ vzpomínal.

„Paní Tymošenková nás nechala čekat tři hodiny přede dveřmi a pak se na nás vykašlala. Ukrajina v té době plyn měla, mohla pomoct, neudělala to,“ vzpomínal. Krátce na to ale plyn došel i Ukrajině a na Slovensko byl vyvinut obrovský tlak, ať Kyjevu pomůže. „Vymysleli jsme takzvaný zpětný chod plynu,“ vzpomínal. Za tehdejší pomoc by Ukrajinci měli Slovensku líbat ruce, protože díky tomu nezmrzli.

Dnes začala válka, kterou nechce nikdo. „Ale to neznamená, že tato válka ospravedlňuje pana Zelenského, aby ohrožoval naše zájmy,“ zdůraznil předseda opozičního hnutí Smer. Slovensko podle něj nemá s konfliktem Ruska a Ukrajiny nic společného, i když to novináři nechtějí slyšet.

„Pan Zelenskyj si telefonuje na Evropskou radu, ať omezí možnost získávání ruského jaderného paliva. Proč?“ nechápe Fico. „Zelenskyj velmi dobře ví, co to znamená pro jaderné elektrárny na Slovensku,“ myslí si.

Současná vláda podle něj i přes nesouhlas opozice poslala Ukrajincům úplně vše, co mohla. A dnes má Slovensko na svém území cizí vojáky a cizí rakety, které nemá možnost kontrolovat. „Kdyby této vládě řekli, ať rozmontuje jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích a ať ji pošle Zelenskému, tak to udělá,“ myslí si opoziční předák. Toho úřady Ukrajiny mimo jiných zařadila na ukrajinskou listinu „dezinformátorů“.

A za to všechno přišlo z Kyjeva velké poděkování v podobě ukrajinského vypnutí ruského ropovodu. Rusko přitom tranzitní poplatky za srpen zaplatilo už v červnu. Ukrajina si ale vzpomněla, že tyto peníze nemůže přijmout kvůli evropským sankcím na Rusko a vrátila je zpět. Pak zastavila jižní větev ropovodu.

Takto jednoduché to podle Fica je. „Nevěřte novinovým titulkům, ty lžou,“ doporučil obezřetnost vůči mediálním interpretacím tohoto kroku.

„Pěkně děkujeme, pane Zelenskyj. Za všechno, co pro vás Slovensko udělalo, jak se staralo o vaše lidi,“ vzkazuje do Kyjeva. Podle Fica je třeba jasně říci, že to už stačilo. Slovensko chápe, že Ukrajina má problémy, ale nemusí u toho zničit ekonomiku sousedních zemí.

Fico cítil povinnost tuto výzvu učinit, protože vláda aktuálně nedělá nic a je na prázdninách. Jen ministr Sulík všude vykládá, že všechno je v pořádku a zásobníky jsou plné. „My jsme vás varovali už od jara,“ připomněl předseda Smeru.

A mezitím vláda podporuje sankce, které teď zničí slovenskou ekonomiku, za což je třeba hořce ironicky pogratulovat. „Já vám gratuluji, k vaší tuposti a hlouposti, jinak se to nedá nazvat,“ obává se Fico. Slovensko je na ruské ropě závislé ze sta procent, alternativy ani zdaleka nezvládnou uspokojit všechny potřeby.

„Stačilo,“ vzkázal ještě jednou Volodymyru Zelenskému. A pak se bývalý premiér rozpálil u dalších věcí, týkajících se Ukrajiny. Třeba u zprávy Amnesty International o počínání ukrajinské armády, která byla médii odmítnuta, že nebylo korektní ji vydávat, protože nahrává Rusku.

„Prosím, otevřme oči, my jsme suverénní země, ne sluhové a vazalové pana Zelenského,“ vyzývá Fico. Slovensko pohostinně otevřelo dveře uprchlíkům, ale lifrování zbraní by podle něj mělo už pomalu skončit.

Nakonec se ještě obrátil na EU. Z Bruselu totiž prý neslyší nic jiného, než plány jak pokračovat ve válce a jak co nejvíce poškodit Rusko. „Co kdyby EU konečně přišla také s nějakým plánem na mír?“

Ohledně ropné krize Fico věří, že celou věc vyřeší manažeři Slovnaftu, kteří podle něj mají více rozumu než celá koalice i s prezidentkou Čaputovou dohromady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…