My se bojíme hlavně Asada. Víc než Islámského státu. Dokud bude vládnout, nechceme zpět, vypověděli uprchlíci ze Sýrie

15.10.2015 9:31

Server SvobodnéFórum.cz přinesl výsledky exkluzivního průzkumu, ve kterém Syřané žijící v Německu odpověděli, čeho se bojí, proč utíkají, jestli chtějí zůstat v Evropě či co dělat pro zastavení uprchlické vlny.

My se bojíme hlavně Asada. Víc než Islámského státu. Dokud bude vládnout, nechceme zpět, vypověděli uprchlíci ze Sýrie
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Z průzkumu vyšlo najevo, že zhruba 70 % Syřanů utíká před násilím režimu Bašára Asada a jeho spojenců, nikoliv před Islámským státem. 86 procent uprchlíků se navíc shodlo na tom, že únos či uvěznění pro ně byla v Sýrii největší hrozba, přičemž 77 % z nich se nejvíc bálo Asadova režimu.

Zajímavé také je, že jen 8 procent z tisícovky dotázaných Syřanů chce zůstat v Evropě natrvalo. Naprostá většina se chce vrátit po zklidnění situace zpět do země, kterou milují a znají. K tomu však stojí za zmínku, že Syřané se chtějí vrátit až tehdy, kdy Asad složí zbraně (52 % dotazovaných). Je to tedy v rozporu s tím, co žádají Rusové a jiní, kteří se chtějí spojit s Asadem v boji proti Islámskému státu.

Původní text ZDE.

73 % dotázaných zároveň uvádí, že ze všech možných útoků se nejvíce báli barelových bomb, které vládní helikoptéry shazují z výšky na civilní čtvrtě. „Tato improvizovaná výbušná zařízení vyrobená z velkých kovových barelů naplněných výbušninami, šrapnely, ropou nebo jinými chemikáliemi, jsou kvůli vysokému obsahu výbušnin, nízké přesnosti a využívání v hustě zalidněných oblastech nesmírně nebezpečná. Barelové bomby jsou považovány za teroristický nástroj a z hlediska mezinárodního práva za nelegální. V Sýrii jsou zabijákem číslo jedna. Od roku 2014, kdy OSN schválila rezoluci požadující ukončení porušování lidských práv a ukončení útoků barelovými bombami, zabily tyto výbušniny více než 2000 dětí. Ačkoliv Bašár Asad kategoricky odmítá, že by barelové bomby byly kdy používány jeho vojenskými silami, zcela běžně se jejich cíli stávají nemocnice, školy a domovy civilních obyvatel,“ píše SvobodnéFórum.cz s tím, že v případě, že dojde navíc ke zřízení bezletových zón a bezpečných oblastí a bude svržen Bašár Asad a nastolen mír v zemi, běženci se vrátí. „Aby se vyřešila migrační krize, musí se nejdříve zastavit krize syrská,“ uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…