My se neřídíme přáními politiků, bránila se hlavní hygienička Rážová u Moravce

30.08.2020 14:25

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce v České televizi byli hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová a epidemiolog Petr Smejkal. Přeli se o to, kam a proč nosit roušky. Rážová odmítala, že by se v této otázce řídila názory politiků. Smejkal tady byl poněkud skeptičtější.

My se neřídíme přáními politiků, bránila se hlavní hygienička Rážová u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR

Rážová hned na úvod poznamenala, že při řešení koronavirové krize se nedívá na názory politiků, ale na data. „My všechna ta opatření, která navrhujeme, děláme na základě dat,“ zdůraznila dáma.

Daty se prý epidemiologové řídí, i když rozhodují o tom, před kterou zemí varovat. Protože v Chorvatsku je situace podobná jako v Česku, není podle Rážové důvod posílat dovolenkáře z Chorvatska po návratu domů do karantény.

Podle Smejkala v těchto otázkách politika jistou roli hraje, protože jako epidemiolog by si přál, aby dlouhodobě platila konkrétní opatření, třeba i nepopulární, ale aby platila dlouhodobě, protože to je z pohledu epidemiologa logické „Ta opatření se měnila příliš často,“ poznamenal Smejkal.

Rážová se shodla se Smejkalem na tom, že nošení roušek ve vnitřních prostorách mohlo být ponecháno v platnosti i přes léto, aby si na to lidé zvykli. Rážová však jedním dechem dodala, že počty lidí s nemocí covid-19 rostou i v zemích, kde povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách zůstala, jako je např. Rakousko.

Pokud jde o data, podle Smejkala si musíme počkat, co se ukáže na podzim, zda virus zeslábl, či nikoliv. „Na podzim se může stát to, co se stalo na jaře,“ varoval Smejkal, s tím, že opakování tohoto scénáře se musíme vyvarovat. Smejkal má za to, že se toho můžeme vyvarovat, když se bude na podzim masivně testovat a odliší se koronavirus od klasické podzimní chřipky.

Podle Rážové to bude znamenat, že na podzim budou přednostně hlídáni a trasováni pracovníci ve zdravotnictví, v záchranné službě a osoby, které by mohly nemoc přenést do rizikových skupin. Na podzim prý pravděpodobně nebude možné vytrasovat úplně každého nemocného. „To se nedá trasovat,“ zdůraznila Rážová.

Proto se bude rozhodovat, kdo dostane přednost. Budou to právě lidé pracující ve zdravotnictví. Ve stejné skupině budou např. i lidé po transplantaci, které by koronavirus mohl fatálně ohrozit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…