My tady uprchlíky nechceme, strašně se nám to vrátí. Dřív nám brali cigarety a pivo. Vypravili jsme se mezi lidi v obci, kde Praha nařídila umístit běžence

01.07.2015 4:38

REPORTÁŽ Lidé ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku převážně nesouhlasí s tím, aby byl v jejich obci opět uprchlický tábor. Obávají se problémů, které mohou nastat. Mnozí z nich mají totiž dosud v živé paměti situace, k nimž došlo v době, kdy zdejší bývalá kasárna sloužila právě uprchlíkům. V Praze už ale rozhodli.

My tady uprchlíky nechceme, strašně se nám to vrátí. Dřív nám brali cigarety a pivo. Vypravili jsme se mezi lidi v obci, kde Praha nařídila umístit běžence
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pohled skrze plot na jednu z budov areálu ve Vyšních Lhotách, kde má být obnoven uprchlický tábor

Ve Vyšních Lhotách, kde bydlí zhruba 800 obyvatel, měla být původně nová věznice. Nevyužitý areál čítající několik budov měl být příští rok přebudován za 120 milionů korun, o které už bylo požádáno Ministerstvo financí. ParlamentníListy.cz o tom informovala mluvčí Ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová. Jenže vzhledem k aktuální potřebě navýšit ubytovací kapacity pro uprchlíky resort spravedlnosti nabídl objekt pro asi 350 osob vnitru, které podle Hrochové už v pondělí sdělilo svůj zájem o převedení objektu v co možná nejrychlejším termínu. 

Nováková: Z Prahy nám to jen oznámili

Objekt se tak znovu vrací pod správu Ministerstva vnitra, pod nímž fungoval jako tábor pro běžence od roku 1993 do roku 2009. Tehdejší nesouhlas obyvatel s rozhodnutím o zřízení útočiště pro uprchlíky nic nezměnil a podobně tomu bude zřejmě i dnes. „Z Prahy přicházejí informace výlučně oznamovací a my nemáme žádnou zákonnou možnost vývoj ovlivnit,“ postěžovala si starostka Dana Nováková.

Majitel restaurace: Obtěžovali hosty

S nastávající situací nejsou ParlamentnímiListy.cz oslovení obyvatelé vůbec spokojeni. „Češi nemají nic proti pomoci potřebným, jsme solidární národ, ale vzhledem k tomu, co se nyní děje, kdy se uprchlíci násilně dostávají do kamionů, házejí kameny po autech, a vidíme, co dělají islamisté, je pochopitelné, že v lidech převládá oprávněný strach,“ uvedl majitel zdejší restaurace.

Svá tvrzení opírá i o vlastní zkušenosti z doby, kdy zde byli uprchlíci ubytovaní. „Když měli vycházky, přišli k nám do restaurace Rumuni a Bulhaři. Bylo jich asi deset a obtěžovali naše hosty. Brali jim cigarety, pivo a nikdo s tím nebyl schopný nic udělat,“ doplnil majitel restaurace s tím, že obyvatelé Vyšních Lhot by podle něj byli raději, kdyby byla z objektu věznice, protože by tak byla lépe střežená. „Soukromá bezpečnostní agentura nebude schopna uhlídat, co se bude dít mimo areál, budou-li mít uprchlíci možnost volně se pohybovat po obci,“ obává se.

Uprchlíci, nebo vězňové? Není o co stát

Další z obyvatel, jenž bydlí asi sto padesát metrů od objektu a který v něm dokonce jako ostraha krátce pracoval, to vidí trochu jinak. „Pokud se tu budou uprchlíci volně pohybovat, bude z toho obrovský problém. Jestliže je sem jen přivezou s tím, že se ven nedostanou a za několik týdnů je odvezou někam pryč, tak není takový důvod k obavám. Když by ze zařízení někdo prchnul, pádil by odsud jako zajíc a dlouho by se tu nezdržoval,“ řekl asi padesátiletý muž pod podmínkou anonymity. Podle něj se však nějak areál využít musí. „Buď tu budou uprchlíci, anebo vězňové. Ani v jednom z případů není o co stát,“ doplnil.

Jiný z místních podle svých slov s uprchlíky nemá problém, pokud půjde o slušné lidi. „Musíme si uvědomit, že mnozí utíkají před válečnými konflikty. Naši lidé dělali to samé například během druhé světové války. Jak ale rozlišit, kdo může být nebezpečný a kdo ne? Myslím, že to ani vláda neví,“ vyjádřil se Václav Tesarčík, který má však stejně jako jiní obavy ohledně budoucího zabezpečení objektu.

Volný pohyb v obci zřejmě nebude

V zařízení budou uprchlíci pravděpodobně střeženi bez možnosti volného pohybu v obci a jejím okolí. Takováto informace však starostku příliš neuklidnila. „Sami nevíme, zda toto využití objektu bude lepší či horší než případná věznice a návštěvy odsouzených. Pořád to ale znamená, že je to řešení lepší než samotné pobytové zařízení, které by přineslo opravdu velké bezpečnostní ohrožení občanů našich i okolních obcí, zhoršení podmínek života v obci a v neposlední řadě by naše obce odsoudilo k postupnému vybydlení,“ sdělila s tím, že není zastánkyní uprchlíků a nikdy nevyslovila svůj souhlas s tímto využitím objektu. „Jsem z těch občanů, kteří tvrdí, že politika Evropské unie, a tím i naší republiky ve vztahu k uprchlíkům, je od samého počátku špatná a bohužel se nám všem nikoliv v dobrém slova smyslu vrátí,“ předpokládá Nováková.

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách nejprve sloužil jako pobytový. Pobývali v něm uprchlíci z Kosova, Afghánistánu či Srí Lanky. Čekali na rozhodnutí, zda dostanou v České republice azyl. V roce 1998 rozhodlo tehdejší Ministerstvo vnitra, že tam přesune záchytný tábor z Červeného Újezdu v Ústeckém kraji, a to především kvůli blízkosti slovenské hranice, přes kterou běženci většinou přicházeli. V záchytném zařízení procházeli prvními vyšetřeními, karanténou a pohovory, pak se většinou stěhovali do pobytových táborů. V roce 2012 si areál převzalo Ministerstvo spravedlnosti a nyní objekt připadne pod vnitro.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…