My tě dostaneme, psali jí. Kolega-policajt se rozplakal. Mají honit těžké zločince, prý je ničí jejich kolegové. Zlé svědectví z elity policie

27.11.2017 4:43

EXKLUZIVNĚ U elitního policejního útvaru s celorepublikovou působností, který se mimo jiné zabývá i problematikou skrytého vyšetřování v utajení, by mohla probíhat šikana ze strany vedení, které do procesu zapojilo i některé kolegy. ParlamentníListy.cz o tom informovaly dva dobře informované zdroje z řad policistů, které trvají na své anonymitě. Policie ČR tvrdí, že problémy nepřekročily ráz těch, které se mohou vyskytnout v každém pracovním kolektivu.

My tě dostaneme, psali jí. Kolega-policajt se rozplakal. Mají honit těžké zločince, prý je ničí jejich kolegové. Zlé svědectví z elity policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

O který konkrétní policejní útvar jde, je redakci ParlamentníchListů.cz známo. Vzhledem k choulostivosti celé situace a závazku mlčenlivosti na straně policistů, se kterými jsme mluvili, ale podržíme tuto konkrétní informaci spolu se jmény aktérů v tajnosti. Lze zmínit, že jde o jedno konkrétní oddělení policejního útvaru s celorepublikovou působností, který se mimo jiné zabývá i problematikou skrytého vyšetřování v utajení: tedy infiltrací zločineckých skupin prostřednictvím policejních agentů.

Anketa

Pozvedne Jiří Pospíšil TOP 09?

hlasovalo: 8171 lidí

Jednou z těch, kterých se situace ohledně možného bossingu na tomto pracovišti osobně týká, je elitní policistka, která u Policie ČR pracuje dvacet let. Z toho má zhruba desetiletou zkušenost s prací v utajení přímo v kriminálním prostředí, a to jako nasazená agentka. A nátlak ze strany vedení je na jejím oddělení podle toho, jak nám to popsala, enormní. „Nic z toho, co jsem tam zažila, moji psychiku nepoškodilo tolik jako to, čeho jsem se dočkala od svých kolegů na pracovišti,“ sdělila ParlamentnímListům.cz policistka, která se v nasazení v terénu mezi zločinci setkala mimo jiné i se sexuálním násilím. Podle informací, které nám elitní příslušnice policie sdělila, by lidé, kteří tlak na oddělené neunesli, z něj mohli odcházet. „Odešla spousta lidí, někteří třeba i jen po dvou měsících. Pamatuji si kolegu, který mi po čtrnácti dnech ve službě řekl, že snad raději odejde do civilu,“ sdělila ParlamentnímListům.cz 

To, že by na tomto oddělení mohly mezi kolegy panovat nestandardní vztahy a že by se mohlo jednat i o silný tlak ze strany vedení ParlamentnímListům.cz potvrdil i další zdroj z řad policie, muž, který působí v rámci stejného útvaru i odboru, avšak na odlišném oddělení. „To oddělení je trochu nestandardní, jsou tam velmi nepěkné osobní vztahy a atmosféra. Myslím, že je to tím, kdo to tam vede,“ sdělil nám dotyčný policista, jenž si opět nepřeje, aby jeho jméno zaznělo v médiích.

Šikana mezi elitními policisty?

Samotná Policie ČR ostrá vyjádření, která jsme od policistů získali, mírní, ale informaci o tom, že se na oddělení cosi děje a že se věc začala řešit oficiální cestou, tu potvrzuje. Věcí se podle informací ParlamentníchListů.cz měl zabývat samotný náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Jaroslav Vild. „Náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování se zabýval podáním jednoho z příslušníků útvaru, které bylo doručeno v září letošního roku a týkalo se role vedení útvaru při řešení údajně špatných mezilidských vztahů na zmíněném pracovišti,“ potvrdila tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Ivana Nguyenová. Podání k jeho rukám dle našich informací zamířilo z důvodu údajné šikany a diskriminace v rámci jednoho oddělení zmiňovaného elitního útvaru.  

„Informace, které si pan náměstek na základě zmíněného podání opatřil, nesignalizují, že by problémy, které se na pracovišti vyskytly, překročily ráz problémů, které se mohou vyskytnout v každém pracovním kolektivu,“ upřesnila tisková mluvčí, jak celý problém vedení Policie ČR vnímá. „Vedení útvaru na základě tvrzení příslušníka, který později učinil zmíněné podání, průběžně podnikalo celou řadu kroků směřujících k tomu, aby se situace uklidnila, a to včetně zapojení útvarových psychologů,“ dodala. 

„Služba na útvaru klade vysoké nároky na psychickou odolnost policistů a ta je testována již v rámci přijímacího řízení. Příslušníci útvaru mají možnost kdykoliv využít pomoci jak útvarových, tak dalších policejních psychologů,“ popsala Nguyenová náročnou službu u zmiňovaného elitního útvaru. Počty odchodů policistů z daného odboru pak podle ní nijak nevybočují z toho, co je jak v rámci útvaru, tak policie obvyklé. 

Od práce na ostří nože ke kancelářskému dusnu…

Vraťme se ale k elitní policistce a jejímu příběhu. „Pracovala jsem na různých případech, byly tam drogy, daňové podvody spojené s pašováním pohonných hmot,“ popsala ParlamentnímListům.cz během osobní schůzky. Problémy na pracovišti hraničící se šikanou pro ni začaly až ve chvíli, kdy po deseti letech ostrého nasazení v akci a narození druhého dítěte zažádala o přesazení na jiný odbor v rámci stejného útvaru.

Jenže na novém oddělení se policistka podle svých slov záhy setkala s vážnými problémy a nátlakem. „Problémy začaly po pracovním úrazu, který mi odmítli uznat. Dokonce tlačili i na mého praktického lékaře. Vyhrožovali, že pokud mou zdravotní zprávu neupraví, pošlou na něj udání k lékařské komoře,“ sdělila naší redakci. Důvodem toho, že upadla nemilost, bylo, že se postavila na odpor, na uznání pracovního úrazu trvala a v ten okamžik k sobě přitáhla nelibou pozornost svých nadřízených.

Anketa

Proč podle Vás ČT vymazala z projevu prezidenta Zemana negativní zmínku o Bakalovi?

hlasovalo: 26154 lidí

A podle svých slov nebyla jediná, kdo se na onom oddělení setkal s problémy. „Odešla spousta lidí, někteří třeba i jen po dvou měsících. Pamatuji si kolegu, který mi po čtrnácti dnech ve službě řekl, že snad raději odejde do civilu,“ sdělila ParlamentnímListům.cz. „Když přišel jeden nový kolega, vedení si jej zavolalo a bylo mu sděleno, ať si vážně rozmyslí, s kým a proti komu to tady v práci bude hrát,“ popsala rozhořčeně. Tuto informaci nám následně potvrdil i další informovaný zdroj z útvaru, o němž bude v článku ještě řeč. 

Rána přišla, když si inkriminovaná policistka vyžádala volno, aby se mohla starat o svou těžce nemocnou dceru. „Doktoři jí moc šancí nedávali. Dva roky měla trubičku v krku,“ popsala stav dítěte, které v té době zápasilo o život. Nadřízená si zvala mé kolegy do kanceláře a vyprávěla jim o mých odměnách a že je mám ze všech nejvyšší,“ popsala nám, co se dělo na pracovišti v její nepřítomnosti. „Nejhorší bylo, že jsem se tehdy nemohla vůči těm pomluvám bránit,“ dodala. „To se ti to vyplatilo co?“ komentoval podle jejích slov to, že se starala o těžce nemocnou dceru a nechodila do práce, jeden kolega ironicky.

U toho ale nemělo zůstat. Postupem času podle policistky nátlak zesílil a začala dostávat i výhrůžné esemesky. „Dojde na tebe. My tě do civilu dostaneme,“ oznamovaly zprávy zasílané na mobilní telefon anonymně z internetu. Policistka časem podala stížnost k rukám policejní ombudsmanky a celá věc se začala řešit oficiální cestou.

Policistka: Na slyšeních před kolegy mne lynčovali

„Chtěli udělat nějaké sociometrické šetření o tom, jaké ty vztahy u nás vlastně jsou. Když jsem se vrátila, začala takzvaná veřejná slyšení. „Prostě si mě zavolali před kolegy a šéfovou a grilovali mě, teda v podstatě lynčovali. Ptali se mě třeba na to, jaké mám odměny a tak podobně. O celé věci zhotovovali zápisy. Akorát že když jsem ty zápisy viděla, tak mi došlo, že z nich zmizely všechny ty hlasy kolegů, kteří mluvili v můj prospěch. To mě překvapilo,“ uvedla. „Byly tam vlastně jenom negativní hlasy na moji adresu,“ upřesnila ParlamentnímListům.cz s tím, že to celé vnímala jako ponižování své osoby. 

Situace vyvrcholila v době, kdy ji vedení poslalo na psychologické testy na policejní prezidium. „V tom testu mi vyšlo, že mám IQ 69, já, která mám dvě vysoké školy,“ popsala elitní policistka. „To by znamenalo, že jsem nezpůsobilá,“ uvedla s tím, že podle ní jde o účelový způsob, jak se v případě potřeby nevyhovujících policistů ze strany jejich nadřízených zbavit.

Podle policistky je situace na daném oddělení v rámci elitního útvaru emočně velmi vyhrocená. „Vím i o padesátiletém kolegovi, který se kvůli tlaku na jednom z těch slyšení rozplakal,“ uvedla s tím, že přitom šlo o zkušeného policistu.

Ani první, ani poslední…

Druhým policistou, se kterým ParlamentníListy.cz o věci hovořily, je kolega zmíněné ženy a další ze skrytých, leč důvěryhodných zdrojů naší reportáže, který působí na totožném policejním útvaru, ale na odlišném oddělení. „Já bych asi neřekl, že jde o bossing. Ale přímo na oddělení, kde je kolegyně zařazena, panují dlouhodobě špatné vztahy. A když říkám dlouhodobě, tak tím myslím téměř od doby, kdy byl útvar ustaven. Působím na útvaru přes deset let,“ sdělil nám elitní policista. „Mají tam někoho, kdo rozeštvává to oddělení zevnitř,“ doplnil. „Samozřejmě ale kolegyně není první člověk, který se tam tomu stavu musel podrobit. Ono to tam takhle je celou řadu let a odešlo víc lidí. Všichni ale odcházeli na vlastní žádost a nechtěli se k těm problémům tam nijak vracet,“ sdělil ParlamentnímListům.cz policejní zdroj.

Podle něj se o praktikách na tomto oddělení v rámci nadřazeného policejního útvaru ví. „Vím o konkrétním kolegovi, který se do hledáčku vedení dostal dvakrát. Dostal na výběr prý, s kým to chce hrát. Prostě za ním přišli a řekli mu: buď budeš hrát s námi, nebo proti nám. No a protože je to hodnej kluk, tak z toho byl tak vyřízenej, že se to projevilo na jeho psychosomatickém stavu,“ doplnil zdroj s tím, že psychický nátlak byl enormní. Dotyčný policista by měl aktuálně zastávat významnou funkci v mezinárodní misi.   

Podle bývalé policistky a současné ředitelky Mobbing free institutu Petry Lhotákové je šikana u policie poměrně rozšířená. „Já aktuálně zastupuji na sedmdesát případů,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Lhotáková, která je sama s Policí ČR ve sporu kvůli z jejího pohledu neplatné výpovědi. „Ona kráčí v mých stopách,“ uvedla Lhotáková k případu policistky, jejíž případ ParlamentníListy.cz zmapovaly výše. I Lhotáková má totiž s absolvováním psychotestu na policejním prezidiu zkušenost. Po jeho absolvování ji totiž od Policie ČR propustili pro „nezpůsobilost“. Svůj spor vede Lhotáková s policií již dlouho. „Vy nemáte možnost se bránit. Na psychotestu vás vždy vyšetřuje zaměstnanec policie. Oni posudek od civilního psychologa prostě neuznávají,“ upřesnila ParlamentnímListům.cz Lhotáková s tím, že je to nepochopitelné, neboť se jedná o stejnou profesi. Rozdíly mezi odbornými posudky civilních a policejních psychologů jsou přitom dle jejích osobních zkušeností značné.  

„Například já jsem absolvovala na žádost policie psychologické vyšetření v ÚVN ve Střešovicích a posudek podepsalo konzilium lékařů-psychologů a soudních znalců. Posudek byl diametrálně odlišný a jednoznačně vysoce v můj prospěch. Na rozdíl od výsledků policejního psychologa,“ upřesnila bývalá policistka. „Od té doby věřím tomu, že psychologické vyšetření na žádost služebního funkcionáře slouží k „likvidaci“ nepohodlných policistů, “ dodala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…