Mynář, Langer a Háva. Policie prověřuje fotovoltaické elektrárny a narazila na velká jména

04.12.2015 7:20

Policie rozplétá komplikovaný případ spojený se solárním byznysem v Česku. Snaží se mu přijít na kloub, a to už tři roky. Teď vyšetřování rozjela na plné obrátky a na povrch vyplouvají známá jména. V případu se objevuje exministr vnitra Ivan Langer (ODS) a kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář, ale je možné, že dojde i na rodinu zbrojaře Richarda Hávy.

Mynář, Langer a Háva. Policie prověřuje fotovoltaické elektrárny a narazila na velká jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Podle páteční MF Dnes se policie zajímá o solární parky, které v roce 2010 koupila společnost ČEZ. Byla velmi štědrá, vyplatila za ně deset miliard korun. Vyšetřovatelé si všímají dvou firem, Mapro a IES Recycling.

„Mapro a IES Recycling jsou napojeny na bývalého vlivného politika ODS Ivana Langera a jeho byznysového partnera Ivana Kyselého. Majetkově neprůhlednou IES Recycling v roce 1997 spoluzakládal právě Kyselý. U jejího zrodu stál i dnešní hradní kancléř Vratislav Mynář,“ píše deník. Tito pánové mohou být konečnými příjemci peněz od ČEZu, ale i kdyby to tak bylo, ještě to neznamená, že spáchali něco nezákonného. To musí prověřit policie.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová oznámila, že jsou prováděny základní úkony trestního řízení související se solárními elektrárnami, ale dosud nikdo nebyl obviněn. Stojí přitom za pozornost, že si policie nevšímá jen solárního parku Ševětín, ČEZ už potvrdil, že si kriminalisté vyžádali podklady k více projektům.

Konečný účet: 400 miliard

„Solární bublina z roku 2010 je bezpochyby jedním z největších průšvihů české politiky. Doplácet na ni budeme ještě deset let, konečný účet se přiblíží 400 miliardám. Mimořádné podmínky pro solární investice trvaly přitom jen pár měsíců. Využít jich mohli jen velmi předvídaví nebo exkluzivně informovaní investoři. Vydělali ti, kteří dokázali solární parky bleskově postavit a bleskově prodat – například firmě ČEZ. Od roku 2011 totiž stát na soláry uvalil dodatečné daně,“ připomíná deník.

V případu ale může figurovat více známých jmen, např. podnikatelé napojení na lobbistu Ivo Rittiga. Za jedním z parků prý stála i rodina zbrojaře Richarda Hávy. Jeho rodina stála v pozadí firmy Zenit a na tu bylo možné narazit při zkoumání prodeje elektrárny v Buštěhradu.

Faktem zůstává, že v roce 2011 byl solární byznys dodatečně zdaněn a už nebyl zdaleka tak výhodný. Firmy, které vyrobily solární elektrárny na klíč ale mohly být spokojeny, protože prodaly své projekty ČEZu za velmi slušné peníze, neboť se předpokládalo, že solární byznys bude vynášet mnohem víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …