Myší trus a jiný hnus v jídle. Billa a další. Ale Češi dostali klacek

29.11.2022 10:11 | Ze sítí

Vzhledem k tomu, jak potraviny poslední dobou zdražují, by člověk očekával, že budou kvalitní. Ovšem není to vždy pravidlem. Jak zjišťuje potravinářská inspekce, často jsou potraviny v nevyhovujících podmínkách a dostanou se k nim například myši. Svá zjištění publikuje na sociálních sítích v rámci projektu Potraviny na pranýři. A problémy se vyskytují jak na vesnicích, tak ve velkých městech, jak je koneckonců dohledatelné.

Myší trus a jiný hnus v jídle. Billa a další. Ale Češi dostali klacek
Foto: Repro Facebook
Popisek: Sklad potravin

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí
Již nějakou dobu někteří čeští europoslanci protestují proti dvojí kvalitě potravin, tedy proti tomu, že Česko je nadneseně „odpadkový koš“ Evropy, kde se sní všechno. Nicméně, i Česko má inspekci, která se stará o to, aby Češi nejedli potraviny, které jsou zdravotně závadné. Svá zjištění pak publikuje na sociálních sítích na stránce Potraviny na pranýři. Tento projekt je dokonce několikanásobným držitelem ocenění Křišťálová lupa.

Poměrně často se na této stránce vyskytují oznámení, že prodejna nebo restaurace byla uzavřena kvůli výskytu myší a myšího trusu. V říjnu kvůli tomu byla uzavřena benzínka ve Voděradech. „Naši inspektoři uvnitř provozovny zjistili stopy po působení hlodavců včetně výskytu myšího trusu. S ohledem na nepřijatelné hygienické podmínky jsme kontrolované osobě uložili úplný zákaz užívání prostor pro uvádění potravin na trh,“ oznámila inspekce.

Myší trus a i mrtvé myši nalezla potravinářská inspekce také v Tanvaldu v tamním Coopu. „Inspektoři SZPI uvnitř provozovny zjistili stopy po působení hlodavců. Konkrétně se jednalo o výskyt myšího trusu a těl uhynulých hlodavců, a to mj. pod regálem s potravinami, jak vyplývá z pořízené fotodokumentace. Příčinou působení hlodavců na prodejní ploše i ve skladu potravin mohlo být nedostatečné zabezpečení provozovny proti vnikání škůdců,“ zjistila inspekce.

A tyto případy se nevyhýbají ani Praze, potravinářská inspekce nalezla mrtvé myši a jejich trus také ve velkoobchodu v Libušské a taktéž uložila zákaz používání prostor. „Exkrementy se nacházely pod náhodně odstraněnými paletami, pod schodištěm i v kartonové krabici. Pod paletami se nacházely okousané potraviny, konkrétně se jednalo o nápoje v hliníkových obalech. Pod jednou z posunutých palet se nacházelo i tělo uhynulého hlodavce,“ popsali inspektoři v detailu. Problémy se nevyhýbají ani větším řetězcům, jak ukazuje příklad Billy v Brně.

Kromě toho inspekce našla stopy po působení myší například v obchodu v Jílové, ve dvou restauracích v Brně nebo v cukrárně v Břeclavi. Na webu je pak možné vyhledávat uzavřené provozovny podle místa.

Ale kromě myšího trusu se inspekce zabývá také pesticidy. Zvýšený obsah našli například v rajčatech z Polska v Šenově. „Podle laboratorního rozboru se v rajčatech nacházel čtrnáctinásobek max. povoleného množství pesticidu chlorfenapyr a desetinásobek látky dinotefuran,“ uvádí inspekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …