Mýty o vakcinaci? Je to jinak, říká Vondráček. Varuje před tím, k čemu dochází ve Francii

21.07.2021 18:09 | Bleskově

„Občas nám lidé přisuzují některé nálepky, které nám úplně nepřísluší. Někteří říkají, že jsme antivaxeři, že jsme proti očkování, jiní zase říkají, že očkování podporujeme,“ uvedl předseda Svobodných Libor Vondráček a dal vše na pravou míru. On sám je proti očkování nedobrovolnému, to dobrovolné podporuje.

Mýty o vakcinaci? Je to jinak, říká Vondráček. Varuje před tím, k čemu dochází ve Francii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

„Já osobně jsem proti očkování, které je nedobrovolné, proti tomu, které je vynucované,“ uvedl Vondráček s tím, že také nesouhlasí, aby neočkovaní měli jiný rozsah práv.
 
„Jsem také proti očkování, ke kterému lidé musejí být nuceni nebo motivováni tím, že díky tomu mohou jet na dovolenou, můžou vyhrát nějakou věc, ať už je to mobil nebo tenisky. Anebo můžou bez problémů chodit na místa, kam jiní neočkovaní chodit nemohou,“ reagoval Vondráček na soutěže, které mají za cíl nalákat co největší počet osob k očkování. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
Očkování by podle něj mělo být dobrovolné a každý by měl mít možnost si vybrat, jestli se oočkovat nechá a jakou látkou. „Myslím, že je to výsostná záležitost každého jednotlivce, aby si vybral, jestli chce, nebo nechce,“ dodává. 
 

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí
„Proti čemu ale ještě jsem, je to, abychom kritizovali Bělorusko, Maďarsko, Polsko a jiné státy kvůli tomu, že se chovají autoritářsky, že upírají práva svým občanům, a zároveň přehlíželi to, co se teď děje ve Francii, kdy Emmanuel Macron řekl jednoznačně, že neočkovaní budou mít velké problémy, aby neztratili zaměstnání, a je tam navázáno dalších mnoho věcí, které mají být pro ty neočkované špatné a mají lidi přesvědčit k tomu, aby se očkovat nechali. A to už opravdu nejde o žádné dobrovolné očkování,“ říká s tím, že bychom neměli být pokrytci a zasahovat do vnitrostátních věcí jenom ve chvílích, kdy se nám to hodí. 
 
„Takže pokud jedním dechem chceme kritizovat Bělorusko, Polsko a Maďarsko, určitě bychom neměli zavírat oči nad tím, co se děje ve Francii,“ dodává.  
 
Pro Libora Vondráčka Francie a Bělorusko rozhodně nejsou státy, kterými by se Česká republika měla inspirovat. „Mrzí mě, že naše politická reprezentace se předhání v tom, kdy má odsuzovat něco, co se děje ve státech na východ od nás, ale před tím, co se děje ve státech na západ od nás, tak často zavírá oči, myslí si předseda Svobodných. 
 
Příklad bychom si prý měli brát ze svobodnějších států, kdy uvedl Velkou Británii, která zažila začátkem tohoto týdne den svobody a zrušila téměř všechny dosud platné restrikce. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…