NATO na Ukrajině? Teď není ten čas, soudí slovenský premiér

04.03.2022 9:14

Ruská agrese vůči Ukrajině mnoha lidem na Slovensku otevřela oči. Slovenský premiér Eduard Heger promluvil o jednotě NATO, EU a o ukrajinských válečných uprchlících. Česku poděkoval za pomoc.

NATO na Ukrajině? Teď není ten čas, soudí slovenský premiér
Foto: Scren ČT24
Popisek: Slovenský premiér Eduard Heger byl hostem ČT

Hostem čtvrtečních Událostí, komentářů ČT byl slovenský premiér Eduard Heger, který ocenil, že čeští policisté a vojáci už pomáhají Slovákům zvládnout situaci na slovensko-ukrajinské hranici. Vpád Ruska na Ukrajinu podle něj ukázal, jak jednotná umí EU být, když je to opravdu potřeba.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

„Tato situace ukazuje velkou jednotu a soudržnost všech členských států EU i spojenectví v rámci NATO. A jsem velmi rád, že všichni jasně chápeme a vidíme, o jak brutální agresi jde na území Ukrajiny způsobenou Vladimirem Putinem a jeho vojskem,“ zdůraznil slovenský předseda vlády.

Naši sousedé jsou prý hotovi připravit Ukrajincům maximální komfort, aby ulehčili válečným uprchlíkům jejich složitou situaci. Slovenská vláda připravila legislativní základ pro to, aby ukrajinské děti mohly chodit do škol, aby se jim dostalo zdravotní péče a tak podobně. „Velmi vítáme pomoc českých kolegů i kolegů z dalších zemí,“ poznamenal Heger.

V tuto chvíli prý považuje za zásadní na jedné straně pomoct Ukrajincům humanitárně, pomoct ženám a dětem, ale na druhé straně je třeba materiálně pomoct také ukrajinským mužům, kteří se statečně brání ruské agresi.

V tuto chvíli podle něj rozhodně není čas na to, aby se NATO nějak víc zapojovalo do ochrany Ukrajiny, není čas na to vyhlašovat nad Ukrajinou bezletovou zónu.

„Nikdo z nás si nepřeje válku. Jsme společenství míru a k tomu směřujeme. V tomto ty kroky, které děláme, jsou správné kroky. Jde nám o to, aby válka skončila a já věřím, že všemi těmi kroky, které děláme, povedou k deeskalaci a zastaví agresi Ruska vůči Ukrajině,“ vyjádřil svůj názor Heger.

„To, co se událo minulý týden, to, že jsme se probudili do nového světa, už mnoha lidem na Slovensku otevřelo oči. Dnes už málokdo pochybuje o tom, že to byla brutální a nevyprovokovaná agrese ruské vlády,“ rozvedl svou myšlenku Heger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…