NATO pomůže Ukrajině

15.06.2016 13:51

„Ministři obrany členských států Severoatlantické aliance schválili balíček pomoci Ukrajině, ten má obsahovat konzultace a spolupráci v různých oblastech,“ prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

NATO pomůže Ukrajině
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

„Na setkání ministrů byl schválen balíček opatření, která mají pomoci Ukrajině. V rámci těchto opatření jsme připraveni Ukrajině poskytnout konzultace a společný postup v několika oblastech,“ prohlásil Stoltenberg tuto středu na zasedání komise Ukrajina–NATO v Bruselu.

Již dříve Stoltenberg prohlásil, že NATO považuje za velmi důležité stabilizovat východní sousedy Aliance a hodlá se zabývat hledáním možných způsobů, jakými by bylo možné pomoci Ukrajině a Gruzii, uvádí ukrajinský server Segodnja.

Ukrajina dále uzavřela se Severoatlantickou aliancí dohodu, která se týká vzájemné spolupráce v oblasti prodeje vojenské techniky. Kyjev se takovým způsobem hodlá zbavit své dosavadní závislosti na dodávkách vojenské produkce z Ruska, informuje se o tom na facebookových stránkách ukrajinské mise v NATO.

„Došlo k podpisu dohody mezi ministerstvem obrany Ukrajiny a zástupci Severoatlantické aliance. Dohoda se týká technické asistence a zásobování, což má za cíl prohloubit vzájemnou spolupráci mezi Kyjevem a členy Aliance s úmyslem diverzifikovat zdroje, ze kterých v současné době čerpá ukrajinská armáda,“ uvádí se na Facebooku.

Cílem má být, jak se uvádí v prohlášení, „nivelizovat závislost ukrajinské armády na ruské zbraňové produkci“.

Už v úterý 14. června předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Andrej Parubij prohlásil, že Kyjev počítá s finanční pomocí a dodávkami zbraní ze západních zemí. Parubij také zmínil, že Kyjev od NATO očekává vytvoření fondu na podporu programu veřejných informací, informuje ruská Lenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …