NATO tvoří zločinci, co s tím, ptá se čtenář. Komunista Dolejš odpovídá

08.03.2015 6:38

Čtenář serveru ParlamentníListy.cz vystupující pod označením apetr chtěl od komunistického poslance Jiřího Dolejše slyšet, co dělá KSČM pro to, aby Česko mohlo opustit podle jeho názoru zločineckou organizaci NATO. Nebyla by pro nás lepší neutralita, ptá se. Dalo by se to zařídit prostřednictvím referenda? Dolejš odpovídá, že případná neutralita s sebou nese jistá rizika.

NATO tvoří zločinci, co s tím, ptá se čtenář. Komunista Dolejš odpovídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

KSČM se podle zákonodárce zase a znovu staví proti politice preventivních úderů, k nimž dochází za hranicemi členských států NATO. Vystoupit z NATO je ale poměrně složité, zdlouhavé a z krátkodobého hlediska je otázka, co by bylo dál s naší bezpečnosti.

Jednou z možností je společná obrana v rámci EU či OBSE

"Neutralita je sporné řešení bezpečnosti. Nejde ho jednostranně vyhlásit v jedné malé zemi. Musí být garantována těmi skutečně silnými. Pokud jde o NATO, tak KSČM skutečně je kritická vůči tomuto blokovému systému který tady zůstal z časů bipolarity. Máme za nepřijatelnou praxi NATO, která se podle doktríny  z roku 1999 odvolává na 'právo preventivních úderů' a působí i daleko za hranicemi členských zemí bez mandátu podle mezinárodního práva. Chatrná obhajoba násilného vměšování není o demokracii, ale o mocenských zájmech prosazovaných na cizím území," zdůrazňuje Dolejš.

 Na druhé straně, z dlouhodobého hlediska komunisté o opuštění Severoatlantické aliance usilují a rozhodně nemusí platit, že Česko a USA půjdou bok po boku na věčné časy. Musíme ale vědět, co dál, až z NATO vystoupíme. Jednou z možností je společná obrana v rámci EU či OBSE. Rozhodující podle Dolejše je, abychom nezůstali v bezpečnostním vakuu.

"Pro případné petice je ale asi aktuálnější nyní nastolovat kriticky téma fungování NATO, kritika takových jeho aspektů, vedoucích k eskalaci a militarizaci, protestovat proti případným cizím základnám na našem území, či obecněji proti zvyšování vojenské přítomnosti v našem regionu. Ani spojenecké závazky nebrání mít vlastní politickou linii vůči 'ofenzivním akcím' NATO, které se stávají ohnisky nových konfliktů a které nejsou v českém zájmu, jinak by šlo o vazalství," upozorňuje poslanec čtenáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…