NKÚ na podnět poslanců zkontroluje peníze na podporu sportu

01.06.2015 10:14

Nejvyšší kontrolní úřad v příštím roce zřejmě prověří peníze ze státního rozpočtu určené na investice do sportu a tělovýchovy. V dalších letech se pak zaměří na další programy určené k podpoře sportu.

NKÚ na podnět poslanců zkontroluje peníze na podporu sportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na ramena...

Rozhodlo tak vedení úřadu, když projednávalo podnět od poslanců z kontrolního výboru, kteří navrhli zkontrolovat využití peněz ze státního rozpočtu poskytnutých Autoklubu ČR a Českém olympijskému výboru. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí NKÚ Olga Málková.

Pravidla pro přiznávání dotací na sport

Poslanci se rozhodli podat podnět, když projednávali závěr NKÚ z kontroly peněz ze státního rozpočtu určených na financování sportovních center podporujících sport a tělovýchovu. K podání podnětu je vedly obavy, že financování sportu je neprůhledné. "Financování sportu je historicky dlouhodobý tunel, který nemá obdoby," řekl ČTK zpravodaj výboru k tomuto bodu Jiří Štětina (Úsvit). O rozdělování peněz podle něj rozhodují lidé, kteří nejsou zárukou transparentnosti.

Výbor současně s tím požádal nyní již bývalého ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), aby ho seznámil s činností Národní rady sportu a předložil výboru pravidla pro přiznávání dotací na sport.

Kolegium NKÚ rozhodlo, že využije poslanecký podnět při přípravě plánu kontrol na příští rok v rámci kontroly zaměřené na čerpání státních peněz určených na investice do sportu a tělovýchovy. Pro další roky ho využije při plánování kontrol vybraných provozních programů na podporu sportu.

Kvůli zjištěným nedostatkům podal úřad tři trestní oznámení

NKÚ loni kromě toho zkontroloval ministerstvo školství v souvislosti s dotacemi do sportu. Zjistil mimo jiné, že například Autoklub České republiky použil zhruba 400.000 korun na provoz a údržbu autokempu. Používal ho převážně pro pořádání mezinárodních motocyklových závodů a pro podnikání, nikoli jako sportovní zařízení sloužící výhradně nebo převážně k provozování sportu.

Kvůli zjištěným nedostatkům podal úřad tři trestní oznámení. Kontroloři zjistili, že ministerstvo školství rozdalo v letech 2011 až 2013 netransparentně dotace celkově za 800 milionů korun. Další stamiliony pak podle prověrky vyplatilo na základě neúplných, chybných, pozdě doručených nebo zcela chybějících žádostí o dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …