NKÚ odhalil podezřelé rekonstrukce budov armády za 45 mil. Kč

14.07.2014 8:39

Tři podezřelé rekonstrukce armádních budov za více než 45 milionů korun odhalil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Dnes to oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Armáda dala zakázky firmám, které získaly živnostenské oprávnění jen pár měsíců před výběrovým řízením. Ve dvou případech navíc firmy neoprávněně vyfakturovaly miliony korun. Kontrolované projekty v současnosti také vyšetřuje policie.

NKÚ odhalil podezřelé rekonstrukce budov armády za 45 mil. Kč
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Kontrolní úřad prověřoval 13 investičních akcí ministerstva obrany za 1,2 miliardy korun a devět prodejů nepotřebných objektů za 566 milionů Kč v letech 2010 až 2013. Zmíněné problematické rekonstrukce měla na starosti příspěvková organizace ministerstva Armádní Servisní. Jedním z podezřelých projektů byla rekonstrukce ubytovny v Chotusicích. Smlouvu uzavřela Armádní Servisní v listopadu 2009 s firmou, která získala potřebné živnostenské oprávnění teprve v březnu téhož roku.

Přestavba ubytovny měla skončit v červenci 2010, ale technický dozor tehdy zjistil, že si stavitel neoprávněně fakturoval práce za 2,9 milionu korun. "Peníze dodavatel nevrátil a nepokračoval ani v práci, přestože mu do té doby bylo vyplaceno 17,4 milionu. Armádní Servisní odstoupila od smlouvy a vypsala novou zakázku na dokončení rekonstrukce. Ta ale nakonec dokončena nebyla, jak zjistili kontroloři, neboť armáda objekt nevyužívá, a ani s tím v budoucnu nepočítá," uvedla Málková.

Naprosto stejný průběh měla rekonstrukce ubytovny v Táboře. Armádní Servisní v říjnu 2009 vybrala bez tendru firmu, která měla v obchodním rejstříku zapsána jako předmět "provádění staveb" teprve od prosince 2008. Firma v červnu 2010 přestala na stavbě pracovat a technický dozor pak zjistil, že byly opět neoprávněně vyfakturovány asi tři miliony. Staviteli pak Armádní Servisní vypověděla, ovšem firma už mezitím inkasovala přes 14 milionů a státu nic nevrátila. Rekonstrukci pak musel dokončit za více než šest milionů jiný podnik.

Spory o kvalitu díla, průtahy, další výdaje...

Stejná firma, která prováděla přestavbu ubytovny v Chotusicích, pracovala pro Armádní Servisní také na zateplení bytových domů v Kozlově. Smlouva byla uzavřena v listopadu 2009 na práce za 13,6 milionu korun. Jenže v červnu 2010 nastal spor o kvalitu díla, a firma s pracemi skončila. Zateplení dokončila až v červenci 2011 jiná firma, a to za dalších 800 000 korun a o rok později oproti původnímu termínu.

"Co se týče investičních akcí, které mělo na starosti přímo ministerstvo, kontroloři prověřili osm z nich. U pěti byla navýšena cena, a to až o 19,4 milionu korun. Čtyři akce se protáhly, hlavně kvůli vícepracím způsobeným mimo jiné i nedostatečnou přípravou akcí," oznámila mluvčí NKÚ. Kontroloři navíc zjistili, že v roce 2010 zadávalo ministerstvo zakázky u všech kontrolovaných akcí v užším řízení pro pět uchazečů. Pokud se uchazečů o zakázku sešlo více, snižovalo ministerstvo jejich počet losováním. Podle NKÚ tak ministerstvo omezovalo konkurenci i možnost dosáhnout výhodnější ceny.

Kontroloři kritizovali rovněž prodej nepotřebného armádního majetku. "Ministerstvu na plánované investiční stavební akce chybí téměř tři miliardy korun. Resort zamýšlí chybějící prostředky získat mimo jiné i prodejem nepotřebných nemovitostí. U kontrolovaného vzorku prodejů však kontroloři zjistili, že o nemovitosti nebyl velký zájem," uvedla mluvčí. Za nemovitosti s odhadní cenou dohromady 390 milionů korun ministerstvo nakonec získalo 218 milionů Kč, tedy jen něco přes polovinu odhadní ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…