NSS bude řešit stížnosti prezidentských kandidátů i přes víkend

30.11.2012 13:04

Volební senát Nejvyššího správního soudu, který se zabývá stížnostmi prezidentských kandidátů, zasedá v těchto dnech prakticky permanentně. Jeho členové práci nepřeruší ani o víkendu. Soudci shromažďují podklady, řeší procesní záležitosti. Jednání senátu jsou neveřejná. Podrobnosti o postupu a způsobu vyřizování stížností soud poskytovat nebude, řekla ČTK mluvčí Sylva Dostálová.

NSS bude řešit stížnosti prezidentských kandidátů i přes víkend
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Úkolem sedmičlenného senátu je stanovit, zda ministerstvo vnitra nějakým způsobem porušilo zákon a zda případné porušení zákona mělo vliv na konečné rozhodnutí o registraci či neregistraci jednotlivých kandidátů. "Soud může přikázat kandidátní listinu zaregistrovat či zrušit její registraci," uvedla Dostálová.

Zrušení registrace se ale podle dostupných informací žádný ze stěžovatelů nedomáhá. Pisatelé všech devíti podnětů ve snaze o registraci pro prezidentskou volbu neuspěli - část neshromáždila dost podpisů, tři z nich klesli pod zákonnou padesátitisícovou hranici po odpočtu neplatných podpisů.

Největší pochybnosti odborníků vyvolává způsob, jakým ministerstvo vnitra počítalo chybovost kontrolních vzorků podpisů na petičních arších. V případě senátora Tomia Okamury, ekonoma Vladimíra Dlouhého a předsedkyně Suverenity Jany Bobošíkové vnitro chybovost sečetlo, ačkoliv ji podle řady expertů mělo zprůměrovat. Nezaregistrovaným kandidátům ale vadí i způsob výběru kontrolních vzorků nebo vyškrtávání podpisů, u nichž se objevily chyby v trvalém bydlišti signatářů. Okamurova stížnost hovoří v souvislosti s právními výklady ministerstva vnitra o "zbabělém právním formalismu".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…