Na Babiše! ODS se Soukromníky představila sedmero zákonů. Zrušíme EET, slibují

29.11.2017 18:40

Občanští demokraté ve středu 29. listopadu společně se Stranou soukromníků na tiskové konferenci představili sedm zákonů, které chtějí prosazovat i v opozici. Kromě zákonů, které mají podle nich usnadnit život drobným podnikatelům či stanovit minimální příspěvek na armádu, strana představila i poměrně ambiciózní plán na zrušení elektronické evidence tržeb z dílny Andreje Babiše.

Na Babiše! ODS se Soukromníky představila sedmero zákonů. Zrušíme EET, slibují
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Petr Bajer, Alexandra Udženija, Petr Fiala, Zbyněk Stanjura

Ambiciózní plán to bezesporu je, a to vzhledem k volebním výsledkům občanských demokratů. ODS s podporou Strany soukromníků si v letošních volbách přišla na 11,3 procenta a byla druhou stranou s nejsilnějším volebním mandátem vůbec. Vítězné ANO ale občanské demokraty předběhlo s výrazným, téměř dvacetiprocentním náskokem. Aktuálně se navíc v české politice rýsuje scénář menšinového kabinetu pod taktovkou Andreje Babiše. 

I tak si ale ODS věří a své plány chce prosazovat klidně i v opozici. Zákony, které ODS se Soukromníky hodlá předložit, by měly výrazně zjednodušit život živnostníkům a drobným podnikatelům, ale i dalším občanům, sdělil na tiskové konferenci předseda ODS Petr Fiala. 

Společně se Soukromníky tak chtějí prosadit například minimální výdaje na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu, zrušit daň z nabývání nemovitostí, která například podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury zvedla o čtyři procenta ceny realit. Podle současné legislativy totiž daň platí kupující, neopomněl na tiskové konferenci zmínit Stanjura. Strany chtějí rovněž odložit povinné elektronické e-recepty. Právě kvůli nim chce podle občanských demokratů ukončit činnost řada praktických lékařů, což by mohlo na malých městech či vesnicích představovat problém.

Strany chtějí rovněž vrátit povinný souhlas majitele nemovitosti s tím, že si do jeho nemovitosti někdo nahlásí trvalé bydliště. Na stole je i možné zrušení zákazu prodeje během některých svátků. Tomu se nyní musejí přizpůsobit některé provozovny s vymezenou rozlohou definovanou zákonem.  

„Tato vláda chtěla občany vychovávat. Chceme zrušit zákony, které ničí malé a střední podnikání v Česku,“ sdělila na tiskové konferenci Alexandra Udženija. Lidé by si podle ní měli sami rozhodnout, kdy budou chtít nakupovat.

Předseda Strany soukromníků Petr Bajer na tiskové konferenci rovněž zmínil kontrolní hlášení, které jeho strana dlouhodobě kritizuje. Od 1. ledna by kontrolní hlášení podle Bajera nemělo vůbec platit, pokud nová vláda nestihne učinit potřebné kroky ke změně. Bajer rovněž zmínil ústavní stížnost, která na kontrolní hlášení byla podána. „Ústavní soud rozhodl v náš prospěch, některé paragrafy zrušil rovnou a na úpravu dal vládě čas do 31. 12. 2017. Odcházející vláda s tím nic neudělala a nová vláda podle mě nemá moc možností, aby s tím něco udělala do konce roku. Samozřejmě právní rozklady jsou různé, ale já ten zákon od nového roku budu považovat za doporučený,“ sdělil Bajer ParlamentnímListům.cz. 

Některé zákony, které ODS na tiskové konferenci prezentovala, vznikly rovněž ve spolupráci se Soukromníky, či reprezentují určitý politický průsečík, na kterém obě strany cítí shodu. „Jsem rád, že priority Soukromníků jsou stejné jako priority ODS,“ sdělil předseda Soukromníků během tiskovky. Ocenil rovněž i to, že spolupráce mezi oběma politickými subjekty z jeho úhlu pohledu pokračuje i po sněmovních volbách. Telefonicky pro ParlamentníListy.cz okomentoval i postoj obou stran vůči EET. „EET je naše vlajková loď. Nám se vlastně podařilo přesvědčit ODS, že je tento zákon nutné zrušit, a nikoliv jen dělat ústupky a různé výjimky,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Bajer. „Byl tam jasný průsečík obou stran ohledně těchto bodů,“ doplnil s tím, že budou následovat další věci.

Jeho slova pro ParlamentníListy.cz potvrdil také senátor Ivo Valenta zvolený za Soukromníky: "Tak je to správně. Už bylo dost politických tanečků, teď je třeba začít prosazovat program. Jsem proto rád, že i přesto, že Soukromníci nezískali v letošních parlamentních volbách žádný přímý poslanecký mandát, tak intenzivně spolupracují s poslaneckým klubem ODS a v rámci této spolupráce společně předkládají několik zákonů, které slibovali svým voličům a díky kterým se společně staly druhou nejsilnější politickou formací v zemi. Určitě tomu nemalou měrou přispělo také 23 tisíc preferenčních hlasů, které nasbírali právě kandidáti Strany soukromníků. Je proto velmi důležité, aby i přes opoziční roli se tyto strany snažily vrátit to politiky zdravý rozum a alespoň se pokusily se provést část slibované antibyrokratické revoluce. Proto tleskám předložení např. návrhu zákona o zrušení EET nebo kontrolního hlášení DPH. Také jsem rád za legislativní iniciativu, která se snaží oddálit velmi nepřipravené a chaotické zavádění elektronických receptů, neboť jsem přesvědčen o tom, že si lékaři nezaslouží, aby byli takto šmírování a zatěžování další byrokracií. Alespoň se teď v Poslanecké sněmovně ukáže, kdo jen populisticky sliboval, že pomůže živnostníkům a kdo své sliby myslel skutečně vážně."

Strana bude podle Bajera s ODS spolupracovat i nadále. „Do voleb jsme šli se společným programem. Ten se nyní budeme snažit i přes opoziční roli zodpovědně prosazovat,“ uvedl předseda Soukromníků Bajer. Strana přitom plánuje svůj vlastní program prosazovat přes opoziční poslance občanských demokratů. Návrhy zákonů ODS podle Bajera odrážejí programové priority Soukromníků, které strana před volbami občanským demokratům předložila. Programové body během tiskové konference ocenila i první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. ODS je podle jejích slov v názorech „konzistentní“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …