Na Havlově Foru 2000 letos v říjnu vystoupí Radičová či Petříček

01.08.2019 13:22

Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová, český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) či politický analytik William Kristol jsou prvními ohlášenými řečníky letošního 23. ročníku konference Forum 2000, uvedla ČTK.

Na Havlově Foru 2000 letos v říjnu vystoupí Radičová či Petříček
Foto: radio.cz
Popisek: Forum 2000, ilustrační foto

Organizátoři o tom dnes informovali v tiskové zprávě. Na pražském Žofíně a na dalších místech se bude debatovat od 13. do 15. října, letošní ročník ponese název „Recovering the Promise of 1989“ (Obnovení slibu z roku 1989).

Titul letošního ročníku odkazuje k vlně odporu vůči autoritářským režimům v roce 1989, uvedl v tiskové zprávě ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal. „Občané, včetně československých, toužili po svobodě a demokracii, a vkládali do nich obrovské naděje. Dnes, třicet let po této vzrušené době, se mnohá naše přání splnila a žijeme v podstatně lepším světě. Přesto jsou mnozí nespokojení a šířící se frustrace otřásá samými základy demokratického systému,“ dodal.

Debaty by se tak měly soustředit na to, v čem lidi svoboda zklamala a co s ní lze naopak lehce ztratit. Zájemci o desítky přednášek a diskusí, které se budou zabývat společenskými a ekonomickými výzvami demokracie, ekologickými tématy, rostoucím populismem a nacionalismem nebo zásadními změnami v digitálním prostoru, se mohou ode dneška registrovat na webu Fora 2000.

U zrodu konference Forum 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Jejich záměrem bylo poskytnout prostor osobnostem z nejrůznějších oborů k analýze výzev nového tisíciletí. Loni v říjnu se v Praze debatovalo o aktuálních hrozbách pro svobodu, o vlivu informačních technologií na demokracii nebo o roli Číny v současném světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…