Na Hrad se sjíždějí politici a šlechta. Proběhne zádušní mše za Schwarzenberga

09.12.2023 9:35 | Monitoring

TOP 09 připomíná, že poslední rozloučení s jejím čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem proběhne dnes v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. V pravé poledne začne v katedrále zádušní mše, které se zúčastní mimo jiné příslušníci šlechtických rodin z celé Evropy.

Na Hrad se sjíždějí politici a šlechta. Proběhne zádušní mše za Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: V kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem bude vystavena rakev s politikem Karlem Schwarzenbergem. Místo květin si zesnulý přál finanční dary

Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg opustit tento svět 12. listopadu 2023. V nedožitých 86 letech zemřel ve Vídni. Veřejnost se s dlouholetým politikem a příslušníkem významného šlechtického rodu mohla rozloučit při více příležitostech. Rakev s jeho ostatky byla vystavena v kostele Panny Marie pod řetězem na Malé Straně, a to od 6. prosince.

V sobotu 9. prosince, v předvečer nedožitých 86. narozenin knížete, proběhne v katedrále sv. Víta zádušní mše.

Při skládání jednotlivých částí loučení vycházeli jeho organizátoři z přání zesnulého. V katedrále tak má zaznít československá hymna či koleda Narodil se Kristus Pán. Vzpomínku na zemřelého pronese prezident Petr Pavel. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, spolu s ním ji budou sloužit Tomáš Halík, Václav Malý, Ladislav Heryán a další biskupové. Čtení přednese synovec zesnulého Ferdinand. Přímluvy přečtou starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je vnučkou šlechtice Jiřího Douglase Sternberga a Schwarzenbergovou příbuznou, a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který spolu se Schwarzenbergem založil nynější vládní stranu TOP 09. Závěrem poděkuje syn Jan Schwarzenberg. Před oltářem budou vystaveny řády Bílého lva a Zlatého rouna,“ napsala k plánovanému obřadu TOP 09.

Vedle českých vrcholných politiků v čele s prezidentem Petrem Pavlem se mše zúčastní i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a další zahraniční státníci.

Po skončení obřadu odjede rakev s ostatky Karla Schwarzenberga na Orlík, kde Schwarzenberg spočine v rodinné hrobce.

Rozloučení s jedním z velikánů své doby završí koncert nazvaný Karel žije dál v paláci Lucerna na Václavském náměstí v Praze. V Lucerna Music Baru vystoupí například James Harries, Tornádo Lue, Karpatské Chrbáty, Už jsme doma. Na akci promluví Tomáš Pojar a Miroslav Kalousek, Renata Kalenská a Jiří Peňás, Agnes Snopko a Štefan Hríb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Místo květin si zesnulý přál finanční dary", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 09.12.2023 12:57:23
Věrný sobě až za hrob.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …