Na Hradě si vylepšovali platy mrtvými dušemi. Kalousek: Nemravný fígl

27.05.2013 6:50

Ačkoli platy ve státní správě v uplynulých dvou letech klesaly nebo byly zmraženy, na Hradě za šéfování Václava Klause průměrné platy naopak trvale rostly. Dovedli si poradit, a to mrtvými dušemi. Jak píší Novinky.cz, kapitola Kanceláře prezidenta republiky by mohla sloužit jako námět pro další díl Gogolových Mrtvých duší.

Na Hradě si vylepšovali platy mrtvými dušemi. Kalousek: Nemravný fígl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) dostali hradní ekonomové – tak jako v jiných úřadech − o deset procent méně. Již dva roky po sobě má tak kancelář na rozdělování 49 441 000 korun. Novinky.cz však zjistily, že zaměstnanci kanceláře prezidenta – či alespoň někteří − si platově přesto polepšili.

Návod je jednoduchý: Ze státního rozpočtu fasovali na mzdy tolik, jako by zde pracovalo 114 lidí, což jim umožňovala tzv. tabulka. Ve skutečnosti jich ale na Hradě v roce 2011 bylo zaměstnáno pouze devadesát a o rok později dokonce ještě o tři méně.

Průměrný plat tak prý v prezidentské kanceláři mohl být proti plánovaným 36 141 korunám v roce 2011 o 9638 korun vyšší, tedy 45 779 korun. O rok později převyšoval rozpočtem stanovený plat pro tuto instituci o více než 11 tisíc.

Takový postup je v souladu se zákonem

„Není to nic proti zákonu, platí nějaká systemizace, oni mají nějaká místa daná tabulkou, a na ta berou rozpočtované prostředky. Těch lidí tam mají úmyslně méně, aby si mohli dávat obrovské odměny. V souladu se zákonem to je, v souladu s etikou a mravností to není,“ řekl Právu ministr financí Kalousek.

Pro Novinky.cz Kalousek také řekl: „Oni nám vždycky vysvětlí, proč zrovna v tu chvíli nemají stav naplněný, ale že to hned zítra naplní. Je to bohužel běžný fígl. Peníze na odměny jsou často z těchto ‚černých duší‘,“ dodal ministr, kterého prý na nesrovnalost upozornili i jeho podřízení. „Říkal jsem jim, nechte mrtvé mrtvým… Kancelář prezidenta, stejně jako kapitoly Ústavního soudu či NKÚ jsou tzv. prioritní rozpočtové kapitoly, kde vláda není suverénem. Tím je zde sněmovní rozpočtový výbor. Není možné připustit, aby docházelo k ovlivňování moci, což platí zejména u Hradu. Od ministra financí by to mohlo vypadat jako laciný mocenský zápas,“ vysvětlil Kalousek.

Ve výboru jde schvalování hladce

Hradní kapitola státního závěrečného účtu prošla prý i letos sněmovním rozpočtovým výborem zcela hladce. Projednávání této kapitoly bývá formální. Minulý týden v rozpočtovém výboru to podle Novinek.cz trvalo zhruba čtvrt hodiny. Na jednání Pavel Bém (ODS) prohlásil, že by se mělo prezidentské kanceláři poděkovat, jak Hrad hospodárně nakládá s penězi. „Jestli to prohlásil Pavel Bém, tak to je úžasné a mluví to samo za sebe,“ ironicky poznamenal Kalousek.

Člen výboru Jiří Dolejš (KSČM) připustil, že to, kdy se rozpočtují peníze podle tabulek, a ne podle skutečné potřeby, je doslova gogolovská klasika. „Oni si takto fasováním na tabulková místa nadlepšují peněžní fond. Je to praxe, která obchází zmrazení platů ve veřejné sféře,“ řekl Právu. Podle něho by to vyřešily důkladné personální audity, které by odhalily, kolik je třeba v kterém úřadě zaměstnanců.

Hrad není sám

Hradní kancelář v tom ale není sama. To prý připustil i Miroslav Kalousek. „Děje se to i v jiných institucích. Ví se o tom. Nikdy jsme s tím bojovat nepřestali, nikdy to nevyhrajeme, ale nikdy s tím bojovat nepřestaneme,“ prohlásil ministr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…