Na Krymu zataženo, ale teplo, hlásil Zelenskyj. „Sankce proti Rusku jsou pro Západ povinné“

09.10.2022 8:10

Teď jde doslova o život! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na bezpečnostním fóru v Černé Hoře. Zostra. Zdůraznil, že o život jde zdaleka nejen Ukrajincům, nýbrž všem Evropanům. Na všechny také apeloval, aby ve svých zemích rozbíjeli ruské vlivové sítě. Jinak na to prý doplatí. Obrátil se také na své ukrajinské spoluobčany a vypustil narážku na požár Kerčského mostu. Na Krymu bylo bohužel zataženo, i když také teplo, prohlásil.

Na Krymu zataženo, ale teplo, hlásil Zelenskyj. „Sankce proti Rusku jsou pro Západ povinné“
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl během soboty dva projevy.

Zelenskyj na mezinárodním fóru v Černé Hoře

„Děkuji vám za příležitost promluvit k členům a hostům vašeho bezpečnostního fóra. Bezpečnost je klíčovou otázkou naší doby. A bez nadsázky vše závisí na tom, jakou odpověď nyní nabídneme. Závisí na ní nejen naše státní instituce, naše suverenita, hranice a politický systém. Jde doslova o život. O mír pro nás všechny,“ začal Zelenskyj.

Zdůraznil, že jde o život nejen Ukrajincům, ale všem Evropanům.

„Poprvé po mnoha desetiletích jsme se ocitli v takových podmínkách, kdy musíme hájit právo na život našich národů. Nejen ty či ony životní podmínky, nejen to či ono pojetí života v Evropě nebo v některých regionech, ale život jako takový. Válka Ruska proti Ukrajině je jen předzvěstí toho, co může čekat kterýkoli stát na našem kontinentu nebo v jiných částech světa, kam tento agresor dosáhne,“ pokračoval varovně.

A poděkoval všem, kteří toto chápou a pomáhají Ukrajině v jejím boji za svobodu. V konečném důsledku tím podle Zelenského pomáhají i sobě samým. Proto je podle Zelenského třeba zachovat jednou svobodného světa proti ruskému agresorovi, především v činech. „Rusko se bojí naší jednoty. Proto vynakládá velké úsilí, aby ji rozbilo,“ konstatoval Zelenskyj.

Vedle jednoty je druhým pilířem svobodného světa demokracie sama o sobě. Tak to vidí Zelenskyj, který zdůraznil, že v Rusku se elita demokracie bojí, bojí se standardního střídání u moci.

„Všechny evropské státy musí rozbít veškeré ruské sítě vlivu. Aby nedocházelo k šíření dezinformací, korupce a zločinné politiky. Pro Balkán to není o nic méně důležité než pro naši část Evropy,“ apeloval na posluchače ukrajinský  prezident.

Zelenskyj také apeloval na všechny země, aby se zbavily závislosti na ruských surovinách. Energetiky i ekonomiky různých států světa musí být podle Zelenského na Rusku nezávislé. Pak bude svět bezpečnější.

Poté apeloval na posluchače, aby poskytovali Ukrajině maximum pomoci, aby sami nemuseli čelit ruskému raketovému, kybernetickému a jinému teroru.

A za to, co Rusové provádějí na Ukrajině, by měli být tito ruští viníci postaveni před mezinárodní soud. Aby věděli, že za to, co napáchali a páchají, nezůstanou bez trestu. Jen tak to odradí další potenciální agresory od rozpoutávání válek. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj.

„Sankce proti Rusku jsou povinné. Neměly by jen působit, ale pravidelně se stupňovat, aby agresorský stát neměl čas se přizpůsobit. Jsem vděčný všem, kteří takovou politiku podporují! A jsem vděčný všem, kteří společně s námi pracují na tom, aby každý ruský vrah a mučitel dostal zákonný trest,“ pravil ukrajinský prezident.

Znovu také konstatoval, že jednotná Evropa odolá Rusku a zůstane svobodná. Pak přišlo tradiční rozloučení v podobě zvolání „sláva Ukrajině“.

Zelenskyj k ukrajinským spoluobčanům

Ve svém druhém proslovu se obrátil na ukrajinské spoluobčany. Vypustil z úst narážku na požár mostu mezi ruskou pevninou a ukrajinským Krymem.

„Dnes byl na území našeho státu pěkný a převážně slunečný den. Na velké části území země bylo kolem 20 stupňů a slunečno. Na Krymu bylo bohužel zataženo. I když je také teplo. Ale bez ohledu na to, jaká je oblačnost, Ukrajinci vědí, co mají dělat. A vědí, že naše budoucnost je slunečná. Je to budoucnost bez okupantů. Na celém našem území, zejména na Krymu. Pokud okupanti utečou, dokud mají šanci, bude to pro ně ta nejlepší varianta. Pokud budou nuceni zůstat, každý okupant si najde způsob, jak se vzdát ukrajinskému zajetí,“ konstatoval Zelenskyj.

Ruské vojáky ujistil, že pokud se vzdají ukrajinským silám, zůstanou naživu. Zdůraznil, že Ukrajinci dodržují všechny mezinárodní úmluvy. I ty o zacházení s válečnými zajatci.

Poté poděkoval všem, kteří se podílejí na osvobozování Ukrajiny. „Držíme pozice v Donbasu, zejména na bachmutském směru, kde se nyní vede velmi, velmi tvrdý, velmi tvrdý boj. Dnes bych chtěl ještě jednou vyzdvihnout naše vojáky z 93. samostatné mechanizované brigády Cholodnyj Jar za jejich odvahu a trvalou sílu na tomto směru,“ prohlásil.

A přidal ještě jedno speciální poděkování. „Děkuji všem našim protiletadlovým dělostřelcům a všem, kteří se podílejí na protivzdušné obraně Ukrajiny. Pro obranu ukrajinského nebe děláme vše, co je v našich silách, a pro naše diplomaty je jednou z nejvyšších priorit urychlit rozhodnutí našich partnerů poskytnout Ukrajině moderní a účinné protiletadlové systémy v dostatečném množství. K tomu rozhodně dospějeme,“ zdůraznil.

Důrazně požádal všechny Ukrajince, aby si dali opravdu velký pozor na územích Ukrajiny, odkud byli vytlačeni okupanty, protože existuje značné riziko, že tato území jsou zaminována.

Ukrajina v sobotu slavila den právníků a Zelenskyj všem svým kolegům, sám je právník, poblahopřál. A přidal další pozdrav „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…