Na Letné začala další demonstrace proti Andreji Babišovi

16.11.2019 14:31

Na Letenské pláni začala krátce po 14:00 demonstrace spolku Milion chvilek proti premiérovi Andreji Babišovi. Pražská doprava nápor lidí podle zpravodajů ČTK zatím zvládla. Na minulém protestu v červnu se na Letnou vydalo více než čtvrt milionu lidí, doprava v okolí Letné tehdy kolabovala.

Na Letné začala další demonstrace proti Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstranti na Letné

Podle zpravodajů ČTK dnes nápor metro zvládalo, ve špičce jezdily vlakové soupravy každou 1,5 minutu. Podle prvních odhadů je účast menší, než tomu bylo v létě, jde ale o shromáždění desítek tisíc lidí.

Před zahájením demonstrace organizátoři pouštěli zvukové záznamy a videozáznamy ze sametové revoluce, jejíž odkaz chce demonstrace připomenout, a to včetně hlasu tehdejšího disidenta a budoucího prezidenta Václava Havla. Shromáždění zahájili organizátoři českou hymnou. Znělo také skandování „už jsme tady“, známé z doby před třiceti lety.

Místo setkání demonstrantů lemují české i evropské vlajky, další visí z oken přilehlých domů. Řada lidí přišla s transparenty s názvy měst, odkud přijeli. V rukou protestujících nechybějí transparenty vyzývající k odchodu premiéra Babiše i prezidenta Miloše Zemana. Na pláni parkují i traktory sedláků, kteří se k protestu připojili. V davu jsou podle předchozích avíz i někteří politici, průvodem o zhruba sto hlavách přišli sympatizanti TOP 09 v čele s místopředsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou.

Milion chvilek požaduje, aby Babiš buď vyřešil svůj střet zájmů, zbavil se holdingu Agrofert a médií a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), anebo aby sám odstoupil. Dnes spolek na Letné zveřejní, k jakému datu požaduje splnění ultimáta. Premiér dříve uvedl, že neuvažuje o tom, že by mu vyhověl, důvody demonstrace nechápe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…