Na Nový rok na zcela nové úrovni. PES poprvé na 90 bodech

01.01.2021 9:21

Jedno české přísloví říká, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Ale v případě koronavirové epidemie to snad bude jinak. Index rizika protiepidemického systému PES totiž 1. ledna stoupl na 90 bodů ze 100. Vyšší riziko prozatím v Česku nebylo.

Na Nový rok na zcela nové úrovni. PES poprvé na 90 bodech
Foto: Pixabay
Popisek: rok 2021, ilustrační foto

Index rizika v systému PES postupně narůstá. Česko už se několik dní nachází v 5., nejvyšším stupni rizika. Reprodukční číslo koronaviru narostlo na 1,44, což znamená, že 100 infikovaných lidí může virus předat 144 dalším. Počty nakažených rostou také ve věkové skupině nad 65 let.

Roste rovněž počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100.000 obyvatel. Na Silvestra jich bylo zhruba 1088, dnes víc než 1140. Dál se zrychlilo šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100.000 obyvatel 924 nově nakažených, což je proti poslednímu dni v roce nárůst zhruba o 50 případů. Zhoršuje se i podíl pozitivních testů na celkovém počtu testovaných,“ uvedla ČTK.

V 5. stupni rizika se mohou lidé scházet maximálně ve dvou osobách, zavřeny jsou restaurace a většina obchodů a mezi 9. hodinou večerní a 5. ranní platí zákaz vycházení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…