Na Pražském hradě nedostanete nic. Vláda vyráží do útoku proti církvím

19.10.2013 9:47

Vláda Jiřího Rusnoka v demisi se v závěru svého působení chystá na řešení jednoho palčivého problému. Podle deníku Právo má do Senátu urychleně poslat zákonné opatření týkající se změny zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Má zabránit tomu, aby stát musel vydat některé budovy v areálu Pražského hradu.

Na Pražském hradě nedostanete nic. Vláda vyráží do útoku proti církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů

Návrh pochází od ministra vnitra Martina Peciny. Církev se prý v roce 2010 zavázala, že si na tyto budovy nebude dělat nárok. Dohodu podepsali ve svatovítské katedrále 24. května tehdejší prezident Václav Klaus a pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka. Správa Pražského hradu přesto 8. srpna 2013 dostala dvě výzvy na vydání majetku od Arcibiskupství pražského.

Arcibiskupství požádalo o devět budov a deset pozemků

Jedná se o devět budov a deset pozemků. Konkrétně jde o šest domů ve Vikářské ulici, jednoho ve Zlaté uličce včetně pozemků, věže Mihulky a kostela Všech svatých i s pozemkem.

Zákonné opatření by mohlo v Senátu projít. Jeho platnost ovšem musí posvětit nová Poslanecká sněmovna.

Paragraf v zákoně by mohl z vyrovnání vyjmout celý Pražský hrad

Od jara navíc platí smlouvy mezi státem a církvemi, podle nichž se stát zavazuje, že bude dodržovat podmínky obsažené v původním znění zákona. Ten církvím umožňuje požadovat majetek na Hradě s výjimkou katedrály sv. Víta a dvou přilehlých domů.

Pecina proto navrhl, aby do zákona o majetkovém vyrovnání přibyl paragraf, který by z vydávání vyřadil celý areál Pražského hradu formou jmenovitého výčtu.

Současná podoba restitucí by mohla ohrozit vojenskou ochranu sídla českého prezidenta

„Věc je časově naléhavá, protože zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi již nabyl účinnosti a je podle něj postupováno, přičemž osoby povinné k vydání majetku jsou vázány stanovenými lhůtami,“ vysvětlil Pecina, proč se vše řeší narychlo.

Podle Peciny by současná podoba církevních restitucí mohla ohrozit vojenskou ochranu sídla prezidenta. A někdejší pracovník Hradu mu dává za pravdu. „Bude to neodvratný malér, protože noví vlastníci budou chtít mít ke své nemovitosti přístup, a proto nebudou moci vojáci na Hradě zavřít o půlnoci vrata a tvrdit, že jde o vojensky střežený objekt,“ řekl Právu bývalý šéf legislativního odboru Kanceláře prezidenta Jan Bárta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…