Na Pražský hrad i na ministerstva vnitra a spravedlnosti znovu přišly podezřelé zásilky

09.12.2014 16:27

Na Pražský hrad, Ministerstvo spravedlnosti ČR a Ministerstvo vnitra ČR dnes dorazily podezřelé zásilky. Jejich obsah nyní zkoumá Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany, řekl ČTK mluvčí ústavu Radek Pokorník. Výsledky analýz zatím nejsou k dispozici.

Na Pražský hrad i na ministerstva vnitra a spravedlnosti znovu přišly podezřelé zásilky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Mluvčí rezortu spravedlnosti Kateřina Hrochová uvedla, že služba v podatelně ministerstva zajistila zásilku se sypkým obsahem. „Zásilka přišla dnes dopoledne. Byla adresována ministerstvu, nikoliv paní ministryni. Na základě pokynu Ministerstva vnitra nesmíme nijak komentovat způsob prověřování,“ sdělila Hrochová.

Hradní mluvčí podezřelou zásilku nepotvrdil, ale ani nevyvrátil

Na to, že Ministerstvo spravedlnosti obdrželo podezřelou obálku, upozornil server Týden.cz. Podle informací ČTK dnes obdobná zásilka přišla i na vnitro a na Hrad. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček doručení nepotvrdil, ani nevyvrátil. „Já k tomu mohu pouze říct, že v takových případech probíhají standardní bezpečnostní opatření,“ řekl ČTK. Sdílnější nebyl ani mluvčí rezortu vnitra Vladimír Řepka. „Informaci v tuto chvíli nemohu potvrdit,“ uvedl.

Podezřelé zásilky se v Česku začaly ve větším množství objevovat na konci listopadu, kdy dorazily třeba na ministerstva vnitra a financí. Obsahovaly jed, odeslány byly ze Švédska a Slovinska. Na různé úřady v tomto období přišlo také několik dalších podezřelých zásilek, ve kterých však jed nebyl. Kvůli případům z konce listopadu se zvýšila bezpečnostní ostraha ministerstev a dalších státních orgánů.

Ze čtyř tisícovek případů byly nebezpečné jen dvě zásilky

Podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) policie od roku 2006 řešila 4000 případů podezřelých zásilek. Nebezpečné byly pouze dva balíčky. Zásilky s bílým práškem se v Česku objevily také v září, kdy je obdržely některé úřady včetně Hradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…