Na Šluknovsku se bude opět pochodovat

30.09.2011 16:57

Už šestý víkend v řadě budou muset policisté hlídat nespokojené obyvatele Šluknovského výběžku, kteří budou v neděli opět demonstrovat proti kriminalitě i vedení měst. Tentokrát ale policie neuvedla přesný počet lidí, které do akce nasadí, hovoří jen o stovkách.

Na Šluknovsku se bude opět pochodovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Větší účast pravicových radikálů se tentokrát nečeká, řekl ČTK děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

První demonstrace má začít v 11:00 na náměstí v Rumburku a o tři hodiny později chtějí titíž organizátoři pokračovat i ve Varnsdorfu, naplánovaný mají i pochod okolo problémové ubytovny Sport a domu místostarosty Josefa Poláčka (ODS).

Psali jsme:
Profesor Keller v úspěch partaje Romů nevěří. Rozhádají se

"V tuto chvíli neočekáváme účast většího počtu pravicových radikálů. Samozřejmě ale může reálně docházet k narušení veřejného pořádku a k páchání trestných činů," uvedl Haňka a slíbil případným výtržníkům tvrdý zásah. Proč policie tentokrát neuvádí přesný počet nasazených policistů, ale vysvětlit odmítl. "Upřesňovat to už nebudeme," dodal.

Na demonstrace v posledních šesti týdnech nasadila vždy 300 až 700 svých příslušníků.

SLEDUJEME téma Romové  

Aktivisté Nenávist není řešení

Na místě budou i aktivisté z iniciativy Nenávist není řešení. Ti i minulý týden byli s Romy na ubytovnách, v jejich týmu jsou podle mluvčího iniciativy Miroslava Brože psycholog, sociální pracovník a člověk školený na zvládání krizových situací.

"Poskytujeme psychosociální pomoc obyvatelům ubytoven, zejména dětem. Především pro ně jsou tyto protesty, kdy dav oblehne ubytovnu a křičí protiromská hesla, velmi traumatizující zážitek," řekl ČTK Brož.

Jen symbolickou podporu slíbila nedělním mítinkům i krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). "Máme o tom víkendu jiné akce, takže se naše účast omezí jen na místní příznivce," řekl ČTK ve čtvrtek severočeský šéf DSSS Petr Kotáb. Jeho strana prý chystá vlastní akce podobného charakteru na později, prý na říjen či listopad.

O den dříve chtějí Varnsdorfští demonstrovat i v Praze na Palackém náměstí. "Chystáme jeden autobus, vypadá to, že se naplní," prohlásil organizátor varnsdorfských mítinků Lukáš Kohout.

Napětí v relativně chudé oblasti se stupňuje od poloviny srpna, kdy se odehrály dva útoky Romů na Čechy. První demonstrace v Rumburku přešla v sérii výtržností pod domy obývanými Romy, pak se ale revolta přesunula do Varnsdorfu. Demonstranti se při pokusu o pochod k ubytovnám dostali několikrát do střetů s policií. Radnice v Rumburku pokus o návrat mítinků i do svéh města odsoudila, organizátorovi prý jde jen o to, aby se zviditelnil a opět rozdmýchal nepokoje.

SLEDUJEME téma Šluknovsko

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…